[多圖遊記] 西藏 - 天上人間之山水、珠峰下的星空

994 回覆
169 Like 18 Dislike
btw, 唔講珠峰的話, 若果淨係想睇雪山, 川西、雲南、西藏真係 easy mode.
就好似我玩果個川西小環線, 若果跟團, 4-5日已經搞掂, 安坐成都機場等團接.

早餐係白粥同埋類似油炸鬼嘅物體

呢個廣場終於冇晒人可以同呢啲紀念碑影相有珠峰高度嘅測量碑

跟住就好快離開珠峰大本營,返去日喀則尋日點樣入嚟今日就點樣走,不過終於買到烤腸食了

再次經過加措拉山口,不過就冇停低俾大家落車了。喜馬拉雅山脈今日比尋日見多咗少少,不過珠峰仲係有啲怕羞
黎緊都去西藏
想問下樓主有冇電話卡推介 最緊要上網收得好

我喺鴨寮街買呢張,$130 20GB,有效期一年
條link睇唔到
https://streamable.com/qwhw3p

試吓呢個,三日後expire

雖則珠峰大本營好靚,但係其實夜晚真係好凍好大風,而我係唔太着夠衫去。

之前都講過當體溫下降嘅時候高山反應都會隨之加大,所以喺大本營嗰晚我會形容係最辛苦嘅一晚成晚都頭痛,成個人動作慢晒,諗嘢都慢啲咁最令我讚嘆嘅係我哋個營張床竟然係有電暖氈

不過雖則係咁,其實夜晚都唔算瞓得好好,風吹帳篷嘅時候製造好多噪音,都醒咗兩三次。所以過咗加措拉山口之後,樓主都瞓咗陣,瞓醒已經去到食lunch嘅地方:拉孜
個營法法聲真係好唔慣, 所以我都幾唔鍾意露營
你呢張係聯通網絡.
另一個選擇係 cmlink 漫遊卡, 用中移動網絡, 應該收得好D. 用到 FB, WHATSAPP. 去官網訂
BTW, 我上星期返深圳. 發現用內地聯通卡, 用到 WhatsApp SEND MSG, 圖.
不過仍然去唔到某D 海外網站, 如: 連登
我呢張唔使翻牆都去到Facebook YouTube ig lihkg,又收得好又唔貴

又坐多三四個鐘車嚟到國家5A級景點扎什麼倫布寺講真司機大哥真係好值得表揚
我知你果張唔係內地聯通,係俾依大陸上 fb whatsapp 。我用過 。
響內地,中移動收得好過聯通 。
當然最好係兩個網絡都用到,可以互補 。
我去川西個 trip 就係咁,兩部機,一張 cmlink, 另一張係內地聯通 。

扎什倫布寺,是中國西藏自治區日喀則市最大的寺廟,為四世之後歷代班禪喇嘛駐錫之地。位於日喀則市桑珠孜區城西的尼色日山坡上。

寺內最宏偉的建築是大彌勒殿和歷代班禪靈塔殿,中間供奉着1914年九世班禪曲吉尼瑪主持鑄造的鎏金青銅強巴佛,即彌勒佛的坐像。7座歷世班禪靈塔大小不一,有的靈塔供奉幾個班禪,有的只供奉一個。塔內藏有歷世班禪的舍利肉身,包括十世班禪確吉堅贊。
想問樓主上網用咩卡 黎緊都去
樓主咩月份去?

有啲審美疲勞

又係返酒店食飯飲酒嘅時間不過今日需要更多時間休息

Day 7 完
係呀
我去到第二間藏廟已經冇咁興奮
原來先day7 感覺已經好耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞