[多圖遊記] 西藏 - 天上人間之山水、珠峰下的星空

650 回覆
127 Like 14 Dislike
跟本地團囉
你去邊度要搞邊防證?
去珠峰咪要,同埋佢話佢想自由行,唔知佢會唔會跟團

一落到月台已經見到好出名嘅綠皮火車等緊我哋

Y971 係冇硬座的,只有硬臥同埋軟臥

知道大家最關心係個廁所硬臥係踎廁唔知佢捱到幾多個鐘先塞呢
公廁我鐘意用踎廁
我盡量都唔係街去大
我都係
有時冇得揀
明白
諗吓諗吓,其實要睇珠穆朗瑪峰,唔係一定要俾咁多錢去base camp,應該有其他地方都可以睇到 。
就好似我響川西,睇貢嘎山,好多觀景台都睇到
尼泊爾嗰邊都睇到,仲要平好多
個人喜好我就日日沖,係得第一日無洗頭
極難,有啲位無導遊係完全唔俾申請入場
正解
你有冇去過嗰邊嘅EBC我有啲想去,但係驚嗰度嘅衛生比西藏更惡劣
邊防證可以點部署?
我就導遊代辦嘅,理論上個人名義去到拉薩之後都可以去派出所搞,但詳情建議你搵返啲大陸source
去 nepal 唔平啫
我有睇啲 YouTuber 片。難玩過西藏好多,環境又差啲 。
齋係搭果程內陸機去行山,已經好得人驚 。果個機場係出咗名危險 。
搭巴士去,又唔見得安全咗 。
西藏係睇珠峰嘅 easy mode
同埋預嘅時間都要耐啲,西藏10日都玩到,尼泊爾次次聽都要15日以上

硬臥車廂一格六張床,下層空間最寬敞,勉強可以坐直個人坐喺走廊嗰啲通常都係瞓上層嘅,因為上層同天花板距離好窄,除非瞓覺佢哋都會走出嚟

所以上層都係最平
我本黎想今年去ACT,但睇咗好耐機票,基本來回都要6千…放棄,轉去西藏。
Kathmandu CX 獨家無計
Nepal 好落後
交通上嘅風險大過西藏
最撚奇怪我之前1月睇3月機票,
CX廣州>香港>加德滿都…3千8
CX香港>加德滿都…5千幾
之前睇viu個節目都覺得屎窟痛

除咗影相之外,原來傳統上大家仲會抹窗

2310 開嘅火車0000 就會熄燈叫人瞓覺樓主淘寶買咗塊布遮一遮,增加少少私隱度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞