Kobo出咗彩色電子閱讀器

701 回覆
180 Like 11 Dislike
我想講同kindle 比唔公平 同返libra2比先有意義

本身kobo個底都無咁kindle白 對比度無咁大
我用oasis第一代咁舊既機同sage比都有明顯分別
用過boox kobo kindle
kindle係最似紙
Paperwhite個名唔係流既
E-reader 唔係咁計㗎
最緊要睇得舒服,如果彩mon 暗到咁真係買黑白算,舊u都係咁話
我為睇PDF 買多部Elipsa 2e , 10" 係好好多 但PDF如果圖多都係會用返部iPad 開黎睇,一黎有色二黎縮放無敵

但大長篇文書我係用番elipsa 黎睇,個人覺得kobo link 到googledrive dropbox,生態比kindle好用得多
哎... 見Yoho Friday 用master- $80.......訂左LibraColor
另外有個content and device management果度要set日本先得,唔係地址果度
就係想要黑白色好似護眼d
有其他色ipad就夠啦
一路用緊kobo clara,主要係因為買中文書方便太多,尤其我睇好多輕小說,日本偵探小說
(中間有段時間用緊palma, 手機size係幾正但用用下略嚴厭mon細)
好心癢有時睇輕小說見到插圖會諗如果有彩色就好
但諗諗下真係有顏色既其實都係得頭個幾頁
好似冇咩需要換機
彩色都可以護眼
未見過彩色書定搵你個世界得黑白色
一樣
如果就咁睇文字,彩色同黑白嗰表現係咪都一樣?
前日買咗Clara 2E,本身諗住Libra 2(貪7吋同有揭頁制),不過實際上手Clara 2E好拎啲同埋細部啲方便袋住周圍去
kobo睇漫畫係咪廢?
見佢app都冇咩選擇
其實我唔明 好多人話libra2好揸手
但以前有用oasis個種就真係好揸手,佢後面突起個部分係超啱單手攞住
Oasis 好拎啲 佢個重量係側左一邊,咁啱就係你拎住個位 力矩重心短所以拎住無咁重
Libra 就成部機重得平均 變左重心遠左握位 所以無買
唔一樣, 物理問題, 彩機塊panel 同黑白panel 原全唔同構做, 除非元太佢有辦法將Gallery系列變成極速刷新

所以要問下自已接唔接受到彩機會灰同暗小小, 建議落左門市玩下d 彩機先,咁多間廠都有出Kaleido 3 panel, 係差咁多間廠點係software 層面去調較買panel , 同買moon一樣
重買左部mooink 彩機
不過都愉快使用中
但最重要一點睇得舒服唔眼痛
平板做唔到,就係做唔到
用iPad睇書,我諗都有三四年
直到搵到Kindle先至脫苦海
只要你要嘅書Kindle俾到你
Kindle就係天下無敵
係…
開始諗住都係pad 用ipad睇書
點知一用個fd嗰部kindle
就發覺用e reader睇書真係另一個世界
10” iPad 睇PDF我都覺得太細
我諗最少要10二三吋先得
做到護眼係 e-ink 技術
你講啲嘢都九唔搭八
無知嘅人仲講緊功能揭頁速度真係弱智
揭頁點都快過你實體書
閱讀器基本用途咪就係閱讀唔明佢講緊咩
電子閱讀器唔係平板電腦,唔洗咁多功能,可以專心睇書就得
以前我都買到成屋書
10年前開始用kindle就好少買實體
幾年前既model翻頁速度已經好快,唔會老人痴呆
宜家閱讀器發展我覺得都係focus顏色同pdf呢d小問題
要玩到palma個種多功能我覺得唔係主要走向
係啦 其實eReader又唔係算咩高貴野 平既HKD千內都有交易
真係會日花幾個鍾睇書既 入部eReader 護眼效果實慳錢過你配眼鏡 未講話可以download 書

iPad 同 ereader 根本兩個生態黎.要多功能iPad 無得輸既,但純文字閱讀者eReader 真係好用
新手想入一部,請問kobo Clare 2e同月尾出果部BW有乜分別定係出Clara colour好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞