Kobo出咗彩色電子閱讀器

703 回覆
180 Like 11 Dislike
之前未用過電子書,想去鋪頭摸下,係咪4月30後先會有?
Kobo libra colour 之後先可能有demo
其他ereader 去fortress eshop 自己check邊間有demo
Thanks
可能係打橫同打直嘅分別
理論上應該得 (開放式就可以裝app)
但無論邊間都要自己搞google service (mobiscribe 容易啲但都係要等Google批)
仲有一般嚟講開放式體驗麻麻哋
建議先去試吓實機&去專post睇吓先
想直接試libra colour咁我等鋪頭有先去試

電子書好耐之前拎上手試過,覺得翻頁kick下kick下咁,就無買到
但如果唔係要彩色嘅話,其他黑白ereader (1300)閱讀體驗會好啲
點解麻麻
開放式乜都裝到,調翻轉至啱下化
睇開小說真心唔知
可以裝到好多app, 但嗰啲app好多都唔係專for eink/ ereader加上cpu問題….
所以體驗唔會好
特別係kobo android app
我入過部Onyx Boox 雖然OS係Android Base 但行apps 效能兩頭唔到岸,翻頁又慢電又用得比較快,結果最後換左elipsa 2e 睇大頁ebook好用
但Android eink本身係夠用,我覺得個OS係取捨黎,最後都係揀睇文字為主先換kobo elipsa (仲要平啲)

完美既eReader暫時仲未存在啦 十年前我仲以為會用彩色eink平價好用,但而家望番個market,過多十年彩色eink都應該難追上ipad (除非Tim Cook識得打開個apple eink Market)
噢 我第一部好似係2009/2007年買... 個時用黎追小說
地錯18 卷等成年幾兩年先有等既中間都俾人劇透左大半。搞到想買boox 睇老翻算9數
Monopoly 邊會平俾你
咁多年來都係得嗰一間廠商
之前喺readmoo買了好多書
應該轉唔到入kobo到?
Btw elipsa /kobo d筆 真係 …
在 Readmoo 購買的書可以在 mooInk 以外的電子書閱讀器(例如:Kindle、Kobo 等)上閱讀嗎?
抱歉,只有 DRM-Free 的 EPUB 檔案,在自行轉檔之後,才得以在 Kindle 上閱讀。

目前大多數出版社尚無法接受 DRM-Free 的概念,無法提供無保護、可自由轉換格式的 EPUB 檔案。 Readmoo 也正在尋找願意提供 DRM-Free 檔案的出版社。

目前 Readmoo 上為 DRM-Free 的書籍有 這些 ,未來還會持續增加。

即係唔得 (目前基本上只有kobo / google play俾你下載via adobe ade)
yes我都係睇到呢個page
然後就google又搵到ADE
但又搵唔到點樣喺readmoo download
應該真係冇了
台仔有send過email問

即係冇
所以一向都唔會喺readmoo買,建議去返google / kobo
支筆仲係個盒入邊.....
其實apple 用d 倉底A12同倉底enclosure 應該都砌到部eink 出黎
問題只係eink reader 普遍都係反應慢,會唔會唔吸引
反應而家都快咗好多
個問題係成本好高
Apple賣嘅話可能iPad嘅size就要 10k+ …
txt 零排板
網上輕小說翻譯質素麻麻,多別字,有時嗰位義務譯者仲會加一兩句隨筆,打斷讀者嘅思路。
如果再鎖死apple book 就
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞