Kobo出咗彩色電子閱讀器

706 回覆
180 Like 11 Dislike
睇code有syntax hughl8ght已經唔同晒
呢部咩黎我用libra 之前睇神之水滴睇到眼都盲

而家部野差唔多收皮,屋企無用電腦。想換部適合睇漫畫又可以靠cloud 入書既
https://www.hkpl.gov.hk/tc/e-resources/e-book/overdrive/overdrive_e-reader.html

你可使用某些電子書閱讀器借閱OverDrive 電子書,電子書閱讀器是否提供相關服務,須視乎OverDrive與各別電子書閱讀器品牌如何協商而定。

支援下列內置「OverDrive」功能的Kobo電子書閱讀器型號:
Kobo Elipsa 2E、Kobo Clara 2E、Kobo Sage、Kobo Libra 2、Kobo Elipsa、Kobo Nia、Kobo Libra H2O、Kobo Forma、Kobo Aura ONE、
Kobo Aura H2O Edition 2、Kobo Aura Edition 2、Kobo Clara HD
如果冇睇錯,應該係Boox Note Air C 3
自己封包cbz入tachiyomi睇仲正(我覺得)
唔鍾意boox原本個版面,轉撚走咗變返做正常嘅android機用得仲舒服
Boox tab ultra c pro,加咗doodroo紙膜

有個互傳app,同電腦連同一個wifi 就等如插咗線,執位過嘢都好方便。

書庫app本身包10gb 自家雲端,亦都可以直連第三方cloud。喺pdf做嘅notes 可以sync google drive。

用落先知間廠做咗咁多custom 嘢,針對eink screen機能優化。加入嘅功能都好實際,唔似android 手機嗰種可有可無嘅自家app。

部嘢本身硬件夠勁,當佢android tablet咁用,直接裝app/開網站, download /買/睇,所有嘢喺部機入面攪掂。

舊電好細,咁大部tablet,4600mAh,只要連wifi,就算唔睇youtube,都要兩日一充touchscreen打字感覺極lag,接受唔到,我覆po會轉手機覆。
pchome買有機會仲平
咁細個mon 睇乜code hello world?
打字lag 我覺得係電子書特點我用kobo 搵書用速成都要按一下等一秒

睇你介紹幾正,不過睇上面d 回覆話boox要裝防火牆,研究下先
咁港區用完250$買完
之後帳單轉返台灣區 買返台書得唔得
咁又唔使太擔心,雖然係暗左好多但光線充足下都 OK 既…
不論你係環境光定部自己部既 front light。
當然你要同純黑白比就差一截啦。
我反而上完手覺得細d好
我用緊oasis第一代 好多年, 好好用又平
6吋細細部, 又有實體鍵, 而家好難搵
咁要睇你部機個 resolution 同埋出版社用乜字型。
有 d 用幼體字,唔好話 e-ink,用 ipad 都死。

如果部機處理得好,用 Tachiyomi 加 CBZ 確實係唔錯。
不過 Tachiyomi 有定期 no response 呢下死。

點都好,6" 以下只可以睇無乜字既漫畫,正常要預 7" 起跳。
唔睇漫畫,其實細到 4 寸嗰 d 玩具都唔錯,反而係字體好樣衰先係大問題。

6" reader 係平衡點,e-ink 電話直頭係集百家之大成…
但感覺上樣樣都得但樣樣爭咁一忽,仲要有排版問題。
突破唔到自己心理關口。同部ipad差唔多價錢。
6吋先好用, 我睇字好細

覺得7吋好用既人, 可能因為鍾意SET 到D 字大大粒
kobo 係唔係有得入字體
我睇開嗰啲都係大路嘢,所以無咩問題
有大有細機,得心應手
不過買咗細機依家用細嘅多好多
大機反而多咗食塵

Tachiyomi有死機我又冇試過喎
我就moon+ for 小説,tachi for 漫畫
剛剛喺kobo 預覽啲輕小說
同我上網down嗰啲txt真係2個世界
最衰係正版翻譯好慢
想問有無邊款可以睇到 zebrack 上面既漫畫??
THANKS
same
一路都想買部eink,但係價錢真係唔抵
Android : boox/ mobiscribe etc
一開始我都txt,但真係睇一陣就攰,無心機睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞