Kobo出咗彩色電子閱讀器

1001 回覆
202 Like 13 Dislike
我都係倉頡
咁平時電腦打係打完碼撳space bar吖嘛
KOBO 點樣用速成想學
試過幾次買完書sync唔到
Repair reboot都無用
最後都係logout先得
但全部嘢都要再download同login (pocket, dropbox)
點樣預防
pchome呢幾日買書做緊75折,要買書既巴打留意下
點樣畀錢的,applepay全部唔收
NVM
就咁入信用卡data,就成功了
依家買書基本上都等每個月樂天市場/pchome做promotion
由 Forma 轉做用 Libra Colour,講好嘅野先:
- 部機快咗好多,本身係Forma 要lag 幾秒先開到嘅書,宜家可以秒開。
- Wifi 終於可以連5Ghz,Forma 得2.4Ghz,唔使再特登開條2.4Ghz 比電子書用。
- 由 micro usb 升做 usb-c 頭,可能對有啲人黎講無咩野,但可以一條線走天涯成個感覺爽好多。
- 粒開關好用咗好多,Libra Colour 粒制係後面,輕輕一撳就開到機,Forma 個粒要出盡力撳都唔知開唔開到。
- 本身諗住彩mon 無咩用,但係有時睇書有圖表解釋嘅時候,可以睇到唔同顏色係幅圖有用同無用嘅分別。

兩點唔太好嘅:
- Libra Colour 個mon 唔係全平面貼合,雖然影響唔大但係感覺上都係降級。
- 個mon 細咗,但部野重過 Forma。 Mon 細係定位唔同明嘅,但係仲重過一部舊兩代嘅機,偏偏我又用唔著筆,有啲可惜。
想知
Libra同clara出咁多代都唔整全平面貼合我覺得係最失望既位
Libra Color良好使用中
揭頁快 睇全彩漫正
黑白表現可以
術申: 原本用kindle pw 黑白唔駛開背燈睇書係好舒服
用咗2日
已經有塵入咗坑位
唔知點整走
除咗冇背燈時比黑白更暗真係冇投訴
有咩好睇嘅漫畫有彩色?
我淨係有海賊王/龍珠/死亡筆記同浪客行
其實兩部野差2g
觸控芒 係重小小
睇嚟好好賣

對決亞馬遜!樂天彩色電子書閱讀器下急單 郭明錤看旺3供應鏈後市
江星翰
2024年5月6日 週一 上午6:30
Kobo彩色電子書閱讀器首賣超乎預期,郭明錤看好樂天加速採用元太最新彩色電子紙技術。(翻攝自Rakuten Kobo官網)
Kobo彩色電子書閱讀器首賣超乎預期,郭明錤看好樂天加速採用元太最新彩色電子紙技術。(翻攝自Rakuten Kobo官網)
亞馬遜預計2025年推彩色電子書閱讀器,沒想到市占第二的樂天,搶先在今年5月開賣,新品上市售罄並緊急加單,挑戰霸主地位意圖濃厚。天風國際證券的知名蘋果分析師郭明錤表示,這波預購潮超乎預期,已有業者提早備足超過一倍的產能應戰。

樂天旗下電子書閱讀器品牌Kobo,5月1日首波彩色電子書閱讀器火速賣光,郭明錤觀察消費者偏好大尺吋顯示器,7吋Kobo Libra Colour的需求優於6吋Kobo Clara Colour,原先兩者出貨比約3:2,從預購結果來看,兩者差距可能進一步擴大。

至於市場最關心的出貨時間,郭明錤表示,Kobo大部分機型提早至5月8日出貨,賣最好的白色Kobo Libra Colour預計5月21日出貨。不過台灣消費者要耐心等,他預估6月上中旬才能拿到最新款彩色電子書閱讀器。

郭明錤認為這波預購潮,樂天會加速採用元太10.3吋Kaleido彩色電子紙,若面板和組裝可滿足急單,最快2024年底前推出,並在2025年新增更高階的彩色電子書閱讀器產線,也就是使用對比度更好的元太Gallery,同時停止供應黑白電子書閱讀器。

郭明錤看好這波強勁需求會持續數個月,樂天原先的2024年訂單為100萬台,可能因首波販售優於預期而上修,他透露已有IC廠商因應潛在客戶需求,提早準備超過200萬台的產能,不僅強化上修樂天訂單的可能性,並帶旺元太、振曜、天鈺這3家關鍵供應商的營運動能。

早在2024年元月,郭明錤已預告正式進入彩色電子書時代,看好彩色電子書閱讀器在這2年會大幅成長,除了Kobo已在2024年第一季量產,reMarkable計畫在第三季投產,亞馬遜預計在2025年將電子書閱讀器導入彩色,彩色電子書閱讀器競爭將更激烈。
數字上重量差唔係多,但攞上手個平衡感明顯Colour 就係差少少
同埋部機咁細用筆對我黎講有啲雞肋。
雖然我都覺冇乜野
但係而家用libracolor
我喺office(正常office光)睇要開到100%睇黑白覺得有點誇
係, 隔離kindle 仲要2018 年個陣嘅入門機已經係全貼合
用緊mini C, 係閱讀器來講,粒cpu 用s662加4gb ram 好夠用la, 最小我睇幾千章d 小說唔會似足以前kindle 咁開個目錄10幾20秒都無得郁

不過我係專燈開隻公廁google account 去裝apps , 都係裝下d book store 就算, 無咩app 真係想係上面用,就連寫notes 都用返ipad,睇就可能會係部機入面睇
陽光底下先可以唔開背光
其實呢隻彩mon比黑白mon暗係硬件問題定軟件問題?
硬件
panel 構做唔同
其實同十幾廿年前既palm 有咩分別
sor 各位腦殘打錯左,估唔到吸引左咁多人
登記pchome會員要入台灣電話收SMS
開唔到account
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞