Kobo出咗彩色電子閱讀器

701 回覆
180 Like 11 Dislike
之後去kobo買了
成日特價
你想嘅話,kindle 都可以剩係睇老翻,boox 呢類open android只不過係少啲步驟咁解。
boox 國際版係原生google store,apk亦都任裝。

開放式體驗我覺得好過封閉式,因為個感覺就係一部android 機。所有嘢都可以靠裝app攪掂。

不過我同意點都要去專櫃玩一陣試清楚啱唔啱自己。
boox d delay 搞到我體驗好差
所以先換牌子
個問題就係感覺佢係一部Android機多過係一個閱讀器
每一個app都要set一輪先可以用 (以達致有更好體驗)
感覺有少少違背咗閱讀嘅本意
而且特別係boox仲要小心佢更新整到死機/螢幕有問題 (台灣嗰個電子閱讀器群組成日都有post 出事)
soc 廢,同埋未有bsr 快刷晶片?
想玩android ,部機要有粒中價手機U。價錢$2500走唔甩。
咁多學校用ipad,佢先最應該出。
出咗學校只會買唔起
而家學校買每部機都係二千幾蚊
如果要換eink 估計最保守都要4-5k起跳
如果再考慮埋保養嗰邊嘅問題(eink特別容易死/壓損,比學生用未必係一個好選擇)
屋企無電腦得部steam deck 扮電腦
但係部kobo 唔當個deck 係window,
搞到而家入唔到書,買左兩年正版但追開既都出得好慢
見部野粒電壞左8成 諗住買部簡單d 睇老翻既,順便可以的話睇下漫畫
我係由護眼角度出發,想減少led 芒嘅screen time,少少窒少少卡我都好包容

新機用咗一陣,真係當平板咁用。3成睇書,3成漫畫,4成其他。
用得越耐,越熟手,越好用。
漫畫8寸我嫌細
應該要買10吋,而家部libra h2o 7 吋, 睇神之水滴, d 字又細又密都唔明個時自己點睇晒
睇老翻咪仲簡單?
唔考慮插圖的話,copy d 字,出 txt file,直接上 cloud 就得啦?
我部野舊得滯,唔support cloud, dropbox 個d 所以睇緊買邊部好
夾硬嚟睇到眼都矇

可以睇下評測先

https://youtu.be/D08kNdMXqBE?si=aiTnQXmlehbqja1q

連wifi喺app睇漫畫,一個鐘應該要用8%電。
用電話過唔得咩?USB OTG 好似直接 link 到 Kindle?
我部kobo, 我上網查說明書,話要直接連電腦我用steam deck 駁個dock 再插kobo, 淨係叉到電
可能係線問題
想買boox tab c mini 睇bookwalker 同漫畫
應該係因為個 USB Host 唔認部野。

一般較新既 Android 機加 USB OTG cable 再駁 Kindle / Kobo,
應該部電話會認到多一個 USB storage device。
竟然收工再研究下先 , 入到書又慳番幾千蚊再等下代
睇老翻都應該搵有人嘗試過排版嘅epub/mobi/azw。txt都要,有無咁dry
巴打容忍能力好高
碌連登我都完全接受唔到唔到
電子書閱讀器真係淨係拎黎睇書
睇youtube 唔會斬斬下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞