Kobo出咗彩色電子閱讀器

701 回覆
180 Like 11 Dislike
其實係,而且個排版有時啲字會非常細,放大縮小又慢,用8吋都睇到好辛苦,最後都係ipad 算,唔知新一代有冇改善
中文書好似無人提readmoo啲機?
彩機大機咩機都有
Mooink使用者覺得幾好
epaper嘅背光係反射光,唔係led/lcd嗰種直射入眼嘅光。

可以去豐澤比較下兩種mon。但由於豐澤好光,模擬唔到正常屋企嘅光度。
工具書仲要唔少都pdf
用kindle睇簡直係惡夢
Kindle 硬件點贏9條街?
無彩色
Internal storage 細
無sd card support
人地問緊kobo 同kindle
Kobo真係屎黎,我部sage行得勁慢,開pdf例牌hang機,睇返epub,用佢支筆間下書寫幾隻字又hang機
仲慢過我用左好多年嘅paper white ,paper white 睇pdf都唔會hang機
睇雜誌用ipad 好。
eink 嘅彩色好淡,淡到難以想像
Sage d QC麻麻地
拎過去維修換過機,
之前d機順好多,而家個部反應好慢
認同paper white真係相對穩定好多
但Libra colour望落又好吸引,買唔買好
EPUB轉佢做KEPUB會快好多
已訂Kobo Clara Colour
Kobo支筆如果無再optimise
依Sage/Elipsa嘅體驗
真係會用到想掉咗技筆
連highlight都唔準確
開pdf要又load一輪
用boox先叫可以接受
如果要怒click目錄飛嚟飛去
又慣咗smartphone/tablet嘅速度
ereader可能得boox TUC pro追得到
純粹前後翻頁我覺得paperwhite 5都好快
仲有zlib?
我都用緊, 咁講la, 彩漫好睇佢畫比手機moon睇定印刷用, 睇美漫,印刷用過d 彩漫係彩機睇其實已經可以接受

以前用kindle pw 幾年後轉做 kindle oasis 以家用boox tab mini C, 問題係我epub 轉書轉左成幾個鐘都轉唔完, 同一轉成az3加用custom font 好易彈書或姐全部機reboot,所以都係買部行android 又勁dd 過d 機就算

工具書我無睇開,但工作用考試要背題過d pdf就有睇, 點都好過長時間開住部電腦/用部fold 去睇

工作jot notes 我用返fold 同ipad jot , 用開goodnotes 個workflow 好難轉, 最多jot 完用部boox 睇
唔講顯示技術用電量既分別,公平比較淨係講日常大家都只係用黎睇書呢部份(包括大量單色圖片既書或漫畫),平板同電子書比較,操作便利、平台APP支援、速度、檔案格式支援全部都係平板(或者十年前既手機)都係贏足九條街,依家要用電子閱讀器仲未成熟到可以百家爭鳴地步,來來去去都係幾間千年不變既技術進化,今日買同十年前買技術進步分別唔明顯
係咪間間訂都差唔多咁既優惠
友和最平
佢本身好似平3%定4%
然後我冇用過xwallet
用嚟畀錢再平100幾
睇pdf一定要用大芒,最細都要10吋起先得,唔係睇到眼殘
我自己用remarkable覺得鍾意﹙通常啲人好鍾意用嚟take note,我就齋用嚟睇﹚,另外有啲人就推文石10吋up嗰啲型號

但因為芒要大,呢啲價錢就點都貴
Sage應該係firmware問題
一次加太多功能 樣樣都唔掂
搞到普通睇書都差過以前

不過忍到啲小bug又真係好機黎
呢個size係最萬能
睇書唔會太重 睇漫畫唔會太細
右邊係邊部同用咩軟件?
效果好ok喎

如果新kobo做到咁真係即買
如果冇睇錯,應該係真書嚟
屌 柒晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞