Kobo出咗彩色電子閱讀器

1001 回覆
202 Like 13 Dislike
咁唔知點搞了
我個account以前搞落,果陣email就得
啱啱試load其他字體落去,發現會令到直式中文書最底嘅字出界
即係個字得番上半部
用番部機嘅字體就冇事
以前Sony clie 用 TFT mon
可以反射外圍光唔使開背燈
但佢個底係 LCD
無反應慢呢個缺點
我開15到我覺得可以 100太光
不過我無散光近視 ?唔知關唔關事
kobo有冇得睇返某一本書嘅閱讀數據record?
我睇完一本書100 咗
想睇返睇咗幾耐嗰啲
電子書就係sunken screen先睇得舒服
加多玻璃做全平係多舊魚
呢個真係要長期用落先知
如果係光猛嘅地方睇就會覺得少塊玻璃好D, 就算霧面玻璃都係
由 Forma 轉做用 Libra Colour,講好嘅野先:
- 部機快咗好多,本身係Forma 要lag 幾秒先開到嘅書,宜家可以秒開。
- Wifi 終於可以連5Ghz,Forma 得2.4Ghz,唔使再特登開條2.4Ghz 比電子書用。
- 由 micro usb 升做 usb-c 頭,可能對有啲人黎講無咩野,但可以一條線走天涯成個感覺爽好多。
- 粒開關好用咗好多,Libra Colour 粒制係後面,輕輕一撳就開到機,Forma 個粒要出盡力撳都唔知開唔開到。
- 本身諗住彩mon 無咩用,但係有時睇書有圖表解釋嘅時候,可以睇到唔同顏色係幅圖有用同無用嘅分別。

兩點唔太好嘅:
- Libra Colour 個mon 唔係全平面貼合,雖然影響唔大但係感覺上都係降級。
- 個mon 細咗,但部野重過 Forma。 Mon 細係定位唔同明嘅,但係仲重過一部舊兩代嘅機,偏偏我又用唔著筆,有啲可惜。
電子書就係sunken screen先睇得舒服
加多玻璃做全平係多舊魚
呢個真係要長期用落先知
如果係光猛嘅地方睇就會覺得少塊玻璃好D, 就算霧面玻璃都係

可能要用Koreader
黑白色用家留名
Kobo本身有統計 佢呢個都係抽你部機資料整
如果要係果頁寫幾時睇 買新機加支筆咪得囉

唔明點解話無得咁玩?
!!!!見到了
主頁更多仲有其他資料
睇緊果本睇左幾耐
閱讀速度
睇左幾本書 有幾本未睇 總時數都有

如果好似上面巴打咁
想每頁記日期應該仲方便過真書先啱
因為可以一次過搵返註記出黎 唔駛去搵返邊頁有日期
中學睇第一集
返咗N年工都未出完
https://www.reddit.com/r/kobo/s/lKiDfHXqVv
見Reddit 有人買兩部 但係唔同色 咁奇怪
註記係唔係要筆寫字/手指highligt先得
佢可能講緊㩒右上角摺角個function?
如果想買Libra Color 保護殼同筆,去邊度買最抵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞