[FX/ Disney+] 幕府將軍討論區 2

997 回覆
15 Like 4 Dislike
又覺得收得唔係柒
但套野1-3同4-10割裂感好重
1-3個感覺好權謀
世界觀又大
明有大老嘅會議
暗有西方宗教
點知第4集打後先知原來個故重點唔係上面呢d
係鬼佬點溝女
講嘅係日本嘅生死觀
其實都寫得幾好
睇女主點求死
權謀內鬥戰爭原來係唔重要
你睇劇定睇爛蕃茄?
Lgbt 女權左膠歐美入晒血你係咪都覺得冇問題,呢d先係正確嘅人?
其實成套個角色最唔掂係落葉夫人
之前集集都碌大對眼懶有城府野心咁
最後就無端端話死左個姐妹同石田三成割蓆
兒戲到爆
如果故事大綱要跟番本小說
冇大戰都可以理解
當S2 preview囉
前提係如果有S2, 咁個故事就係真自創
寧願佢拍埋作者其他小說好過繼續落去
https://www.instagram.com/p/C6PXNEEyuTw/
好唔捨得阿藤
希望今次紅左日後多d劇拍
幾時下海?
睇完9女主原來是hodor
完全冇戰爭場面,如何講生死觀。
終於睇返哂最後幾集
畫面、細節固然靚
好盡力表現出日本文化、家族、榮譽等概念
劇情上虎永嘅謀略慢慢揭曉果下幾精彩
所謂紅天係令到下屬送頭以取天下個idea唔錯

中段開始慢慢轉為focus按針同鞠子的東西生死觀衝突本身係幾好,對西方觀眾應該尤其震撼

只係可惜慢慢無咗一開始果種權鬥感覺
基本上得返石堂、落葉參與
(雖然石堂蠢蠢地但幾正嘅)
教會初時貌似影響力大、周圍都係,但存在慢慢變成齋食花生、被利用傳信
成2個天主教大名咁多都冇作用可言,純粹作為第三方被利用去為咗1個異教徒而拖延
主角按針逐漸淪為純粹觀察者角色去睇日本文化+食女,除咗同鞠子激烈討論外無咩太大作用(除咗救虎永以外)

當然都肯定原作本身target嘅西方觀眾會睇得開心
,唔想care西葡荷英、天主教基督教啲麻煩嘢
但作為亞洲人+認識部份相關歷史,難免睇完會覺得劇情唔足夠

btw咁後段先講原來鞠子一早有個仔
初時仲以為作者想改到文太郎慘到連後代都無
第一定第二集咪有鞠子全家一齊食飯既情節囉
我覺得唔關事,套劇差在d野反轉得無起承轉合
臨尾唔打都唔緊要,應該要講多d虎永點拉攏其他大名,而唔係死左一個女主角就咩都反轉晒

同歷史完全唔同晒完全入唔到戲
屌那星 就算鍾意戰國歷史都搞唔掂呢套野
完全唔知做乜鳩
可能就係你鐘意戰國史先更唔鐘意呢套
我成日以為二階堂好老,一開聲就知係食煙食到老牛聲,睇埋Vivant已經要拍住堺雅人,再加Eyes love you嗰種老人精樣扮後生,斷估都應該40歲

再睇返Netflix套我很好,幾年前副body都應該真係似35歲

點知一search,原來29未到30歲,真大獲
依套用鬼佬角度睇日歐文化衝擊
可能真係岩鬼佬啲口味既
但亞洲人未必會鐘意囉
我就搞唔掂啦要快住黎睇
咁嘅嘢吹到日本版GOT
成套嘢弱智到癲,除咗啲美術唔錯之外真係冇位贊得落
有興趣想知第九集護送鞠子嗰啲武士係咪請返?好似保鑣咁樣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞