[FX/ Disney+] 幕府將軍討論區 2

994 回覆
14 Like 4 Dislike
歷史係
係, 所以點會仲好似以前咁FD。
聽日就Finale
imdb呢集勁高分
鬼佬男主=觀眾視角
點解唔反枱,點解唔用得槍
全部都係靠佢同女主講野先明白故事入面個個時代既日本係點
其實佢兩支槍同炮應該係18世紀科技
159X年邊黎有燧發手槍 仲30秒reload
佢隻船啲Culverin都超高命中
鬼佬異世界番

開頭: 傻鳩鬼佬, 班葡佬咪話啲大筒唔準
藪重: 佢支大筒真係唔同啲
應該都冇大戰 不過都期待個結局
終於有藤夫人
其實你咪當大阪係東漢
江戶係曹魏 明知你幫曹操推翻我 仲要同你fd?
而且大阪城易守難攻 出兵大阪又違反先主遺囑 名不正言不順
其他大名會黎勤王 而且出左兵老家江戶周圍都有好多敵對勢力吼住
因為依度expect 嘅係戰爭打片
同埋炫耀自己對戰國歷史嘅熟悉唔啱自己認識嘅史實就接受唔到
係咪今日會上埋最後一集?
yes, 香港時間中午12點應該有
等待中
笑到最後
有了
最後一集叫大夢一場
原來今日係finale
啱啱尋日追到第9集
啱晒,食住lunch睇
佢老味睇完第10集都唔知完未?爛尾?又要我幻想
個dream就係個大戰
屌那星
文戲將軍
無打杖無問題

但咁撚on9就分化左西軍,玩泥沙咩
個重點係由頭到尾都唔知點解其他大名要支持石田三成,跟著死個人質就全世界背叛三成

落葉夫人講到咁憎咁害怕德川家康,無端端就會放過佢?
個老朋友犧牲左就唔驚家康?

成條故事線係
家康私自結盟->其餘四大老圍堵家康->家康練兵之後,佢個仔斬殺石田三成家臣->大阪準備出兵打家康,要求家康投降->石田三成捉所有家屬做人質->家康之子送死->家康示弱,匿係江戶再派女主去大阪送死->女主赴死->全世界背叛石田三成,家康獲勝

下?
原來家康滅族危機咁就解決左?

咁當初其餘三大老點解咁堅決話要消滅家康
原來石田三成無能力控制其他大名,當初憑咩要脅其他人留係大阪
完全無一個有說服力ge理由去導致所有勢力倒向家康
笑死,結果結局落葉夫人就係姑息家康
睇完 我覺得冇大戰都ok 但大部份觀眾睇佢鋪咗咁多集正常都會想最後打仗了結佢

不過從第二個角度去睇虎永老謀深算 最後預視將來 不戰而勝 臨尾鬼佬望住虎永背影笑一笑 平淡交代幾好 真係一個幕府將軍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞