[FX/ Disney+] 幕府將軍討論區 2

993 回覆
14 Like 4 Dislike

佢個仔最弱智
佢個仔直頭豬隊友
成日比人煽動到
劇情上好似睇緊tvb 咁。。
好撚兒嬉
有無歷史達人 其實古代幾十萬大軍 究竟真幾十萬大軍定 以千做單位
國際電影節
佢嚟到香港梳返個mk妹頭
完全冇違和感
行過會以為係一個靚女mk妹
幕府衝動派KOL
吉井卓羲
車大炮的
呢個數係包埋後勤
即係民伕、伙頭、押糧之類非主戰鬥崗位嘅人頭
然後仲要喺呢個充滿水份嘅數量上
再吹大d嚇敵人
所以唔好盡信呢d古代大軍嘅人數
尤其日本呢類人數少嘅島國
畀個例子你
古代中原王朝
人數同資源都多過任何一個時期嘅日本
精銳騎兵通常都只係幾千人左右
因為每位騎兵會配最少幾隻馬作備用
以達到長距離奔襲等戰略目的
但要養起呢隊精銳已經要浪費大量糧草、資源同錢
仲未計臨時招募嘅新兵(當然日本應該冇乜呢種情況)
所以可戰之兵實際可能連號稱嘅數量一半都未必有
我記得之前睇過下話以前日本戰國打仗得1500-2000人到 好細的
有氣質過mk妹
之前估菊係虎永臥底, 但今次又配合2世祖。好想快D到聽日
係呀,以前中史堂老師都有講過,中國求其一個朝代打仗都萬萬聲,戰國長平之戰坑殺十萬兵,當佢吹水一半都5萬,但日本人少天災多,吓吓男丁搵5萬出嚟,可以成個族減,戚繼光打日本浪人其實好多都係小戰役
睇完想去

我覺得大阪城維修到太現代化
外表有feel入到去似去左新式博物館
好似話依加個大阪城已經唔係古代果個
古代果個在唔知幾時已經火燭燒左
依加個大阪城係後來仿照重起?
好似係

幾年前去過姬路城
佢應該真係以前d城
不過好撚難行

似足AV入邊NTR嗰d老公咁
AV入面嗰啲只會跪低喊
反正佢都唔鍾意個老婆,其實典解唔直接休左佢算數,咁大家都開心
我覺得佢係鐘意但唔識表達
表情似
但行動上呢個老羞成怒會斬奸夫頭
一個毒撚娶着個social老婆
何況佢老婆係明智光秀個女,你老豆係25仔賣國賊走狗,佢個女一定係低人幾等,所以老公係人面前擺款擺高姿態係好合理。低等人仲夠膽背叛佢出去偷食野蠻人,非常無面囉
至於無休咗佢,可能真係心入面對佢有感情,但嗰個時代唔方便表達出嚟
請問一下今集一開頭講家康初陣,對家喺對應返歷史上邊一位大名?搵咗好耐都搵唔到,認唔到佢嘅家紋
Wikipedia好似無講佢細個打過仗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞