[FX/ Disney+] 幕府將軍討論區 2

994 回覆
14 Like 4 Dislike
最後一集係睇虎永露返個梟雄真面目俾觀眾睇
抱住個仔同臨尾對住藪重講返點解要留住按針嗰度終於表露佢其實諗緊咩同做緊咩
我睇咁耐都唔明點解要咁重視按針
原來係當玩具同寵物咁玩
牙藤
唔係,落葉個妹喺江戶生仔,一開波落葉去江戶探人
即係落葉個妹冇出現過?
好似就冇,都係啲KOL 吹出嚟
上幾集咪出咗分零鐘囉
睇完好撚空虛
我想問忍者入屋係邊個安排? 都係虎永做架?
個開頭
石堂咪講左係想軟禁
個結局係咪想講,所有野都係虎永計算之內,任何人都可以做旗子
有咁難明?人都死埋都唔知邊個主使
TVB套張保仔仲有趣
以為最後會食咗蕂妹

我覺得幾好睇,按針最尾有勇氣去自殺都睇到佢人物轉變

但套嘢叫將軍真係俾人expectation會好多打仗或謀略改改個名應該ok
石堂,但冇諗過搞到死女主
藪重衰咩要賜死
話咩安排入主人房係邊集?

仲有按針以死要挾虎永做乜鳩
正常虎永都唔放在眼內

村莊周圍殺人又係搵咩25仔
藪重放人入屋係上一集,
佢幫手開後門仲要殺死幾件守衛

其實根本冇25仔一切都係虎永落order係村莊周圍殺人,目的為左試按針,睇下可唔可以為自己所用

按針當初為左女王任務想拉日本落水,等虎永可以支持佢同葡萄牙人宣戰
而最後個集透露鞠子夫人以船換按針條命,按針唔想再見到村人為左佢自私目的而死,所以選擇學鞠子夫人以死抗議

虎永試到按針寧願自殺都唔再為自己目的行動,所以委任佢造船,即使有船,按針都唔會番英國而係選擇留係日本。
怎麼辦家康仲好睇過呢套
感覺呢套好唔完整,咩人物都想講啲但一忽忽
鬼佬老左返左英國?個十字架又咩一回事
呢套劇絕對係近呢個年代絕無僅有絕頂聰明嘅創作
完全唔需要濫用罐頭式嘅大場面去襯托故事嘅主軸
擺脫咗史詩劇千篇一律用戰爭大場面做賣點嘅慣性
重點透過描寫主要角色去營造令人印象深刻嘅情景
劇裏面精心佈置嘅場景更令套劇喺表達上錦上添花
每個人口味唔同
對我嚟講呢一套喺內心描寫絕對比起權力遊戲更加高超
建議你重睇最後一集
都講到明係點解會發生同埋幾時發生
由呢套劇一開始已經講緊女主角本身嘅地位非同小可
虎永由俾人孤立開始已經一直鋪排緊佢自願祭旗之路
唔覺得好多人屌喎
外國基本上都係讚
尤其係上一集
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞