[FX/ Disney+] 幕府將軍討論區 2

994 回覆
14 Like 4 Dislike
講真好多人唔用腦睇戲,所以最尾嗰集都有幾段畫埋條腸俾你睇
想問史實真係送條女去死就贏到場仗?
A dream of a dream
史實同條女無咩關係
係關原戰神 小早川秀秋背叛石田 東軍大勝

不過小早川背叛唔係無原因 原因同劇既德川謀略一樣 依靠拉攏人心分裂西軍
場杖未打己經知勝負係咩
始終兵法都係攻心為上

官僚出身既石田 得罪人多稱呼人少
根本一開波就輸硬
呢個post真係太多人睇開啲畫出腸TVB或者速食片
其實好多人都係明得大半
但又要扮晒睇得明
都有關
變左文太郎嘅原型細川忠心跟左家康
雖然對個大局無咩太大影響
現實係家康等前田利家死,唯一有實力大名直接對抗家康ge大名都無埋

然後利用左豐臣家內部,文官同武官,拉籠左武官去幫家康打石田三成

西軍內部,首先一部份勢力唔係下定決心打,例如島津家。
連名義上總大將毛利家自已都係十五十六

不過關原之戰開打果陣,西軍係有優勢,包圍到家康本陣
但石田三成唔夠人望,叫唔郁其他部隊,結果東軍就反騙
屌你老味以為佢撚下籔重點知真係斬9左佢
鬼佬點睇日本文化
東西文化衝擊
文太郎真係condom之最
老豆老婆死撚埋仲要幫契家佬拉船
女人如衣服 古代女人根本真係用黎出火同生仔

呢個post
睇唔明, 爛尾, 9up將軍

條女真係絕
果時嘅女人其實無你諗到地位咁低
Even 中國古代都係
其實離婚率都唔低
女一樣可以嫌棄條仔再返頭嫁
即係無第二季
好明顯套劇無戰爭場面
其實開頭已經暗示咗好多次佢想做將軍
又講佢唔會比任何人知佢諗乜 又同埋個仔講話成個世界淨係可以相信自己
又原來有套將軍甲比自己 代表佢有野心
咁文太郎都叫對佢老婆真心嘅
點知全世界都當佢condom
鬼佬行行企企個地位仲高過佢
你知我知所有觀眾都知 但對面五大老無一個知
成套戲諗住有計謀的碰撞 點知乜都無
去到最後虎永贏唔係佢醒 係其他人唐仔
我個得呢出野主要係想人了解日本文化,而我自己

思考會睇埋成個文化同歷史點影響到

咁其實睇完都可以理解到日本二戰軍國主義點來

一早以來武人治國,大部份人都係崇尚武力同權威
啲鬼佬咁死蠢
乜都話wonderful fantastic架啦
佢地少睇古代東方劇自然有新鮮感

不過我又唔係覺得套劇好差,只係同預期有少少分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞