[FX/ Disney+] 幕府將軍討論區 2

993 回覆
14 Like 4 Dislike
戰國basara

本多高達
日本人以前好矮 成班矮仔打仗
唔睇到最後都唔知隻老狐狸想點
一路唔知佢詐降 / 真係死仔後重病心灰意冷
連one & only friend都用到咁盡
they are like goshawks, highly predictable
Osaka must think my surrender is real
are you ready to do your part?

呀uncle第一個投降書上劃龜亦係第一個背叛

個死仔總算死得有用
so this is farewell, my Lord 情感好複雜
仲有叫個仔唔好放棄my lord
武士精神,家康應承得返大阪,即係變相接受自己同一眾家臣都要切腹,成個氏族就接近玩完

連睇住佢大又係佢最信任嘅家臣因為反對家康投降,佢要家臣切腹,如果唔去到咁盡示弱表示自己認晒契弟,對家唔會信自己有絕對投降嘅意志。

唔用呢啲計謀,佢無時間去buy time 部署調動啲軍隊 係好慘,但為咗成領主 (老細)嘅大事,自己犧牲係無所謂,其實都好扭曲
死唔去依個位真係難以置信, 古古怪怪咁
真,佢返黎果時覺得佢係內鬼
俾大阪城知道虎永戰意盡失,老將都頂佢唔順求死,大阪城見到你甩皮甩骨,一定輕敵兼放鬆上半場任你打,下半場先隊你,似利記對曼聯咁
最後永康喺寢室起身果幕好型,完全係有晒鴻圖大志嘅背影
反而想知如果個仔真係殺到自己細佬會點
佢會叫自己個仔切腹,跟住條路同而家一樣
但其實史實中,講求忠義嘅武士道應該係江戶時代先有?

戰國時代下克上,謀反都好平常
武田信玄流放自已老豆
真田昌幸派兩個仔加入晒東西軍
本多正信背叛過德川家康
柴田勝家都幫織田信行隊織田信長

果時武士好實際,無咁浪漫同離地
藪重呢隻反映晒
我認為戰國城堡最正嘅係安土城,係琵琶湖側安土山上,無敵湖景。可惜今日只剩下遺址。
有無人覺得套嘢愈來愈悶
尤其呢幾集 好拖
純粹係虎永用左手3集係咁反覆話打唔打你覺得悶遮
歷經大小戰役號稱全部無受傷, 但最後玩雕刻刀破傷風死
已經比人逼到埋身,打得赢就話揚名立萬啫,但打唔赢就會粉身碎骨全族杏加橙。

表達佢要花時間諗下都正常嘅
呢啲on9思想毒害到1945年
打輸杖生還返到黎就屌鳩佢點解唔一齊死
瓜島賽班沖繩究竟有幾多日本人因為呢啲思想走去自殺
飛機打到無彈就飛去撞人
覺得咁樣死左就七生報國無上光榮
無諗過唔死先係最大既貢獻

就好似先幾集鬼佬話想聽佢既英雄史點樣咁都唔死返到黎
但條友以為鬼佬侮辱佢
特登領佢成世人最恥辱既野仲係佢老婆前講
生命作賭注,留下了廣松故事
柏堅
廣松切腹果幕重覆睇左幾次
全部人都好好戲 虎永d表情
虎永個樣係一邊嬲石田嬲到震
同時又唔捨得由細睇住自己大嘅廣松

切腹都未去到咁主動性,咁有榮譽感,只係武士尊嚴
基本上留條命立軍功好過啦
真田廣之做到好神
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞