[FX/ Disney+] 幕府將軍討論區 2

993 回覆
14 Like 4 Dislike
Mariko
今集仲以為有戰爭睇
但全部得個講
有啲悶
其實虎永個計係點?
佢本身又想按針同藪重合作
又叫mariko 跟住
但自己今集都冇出場
同埋點解個忍者唔殺藪重?
爛咗,可以棄了
死撚咗了
藤幾時死左
真係無第二季?第十集個trailer感覺都似係鋪下一季咁
一陣強姦啲女,最老果件我既後生既你既,之後個二五仔嚇親食件老既咪即走,有咁難明咩
睇下佢地會唔會將原著得幾行字既關原之戰發大去拍,否則應該無,始終原著都只係集中講開戰前雙方於各方面既鬥智
以前同而家都一樣嫁啦好多人知發生咩事,邊個暗地裡叫,白色恐怖黎,明就你可以咁做,暗就你咁做咪搵人搞你,當年香港都發生過
嚇尻條撚樣,吹牙
虎永係咪已變左美國佬
咩衰野都會諗係咪佢策劃
個仔on99死左,鞠子俾忍者捉統統都係佢搞出黎
鞠子最後都享受咗,死而無憾了
終於為死亡配上意義,為虎永為夫人們而死
得啦得啦,我知鞠子扑咗野啦
個個留言千篇一律
想問下其實點解虎永細佬果陣唔直接殺死虎永?

仲有虎永個柒頭兒子想殺佢唔成功
有晒原因入虎永數都唔做鳩佢?
個結局係咪 靠攻心計贏就完
日式權鬥…
問題係人質有問題依件事根本唔合乎日本實際情況,

現實中從來家眷都會派去對方家族果邊去做人質,係一個好尋常做法。

黑田官兵衛投靠信長時,將黑田長政送去信長方面做質子。後來黑田官兵衛被敵方關押,信長已經懷疑佢投敵要處死黑田長政
豐臣秀吉為左結盟,甚至送埋自已母親去家康手上作為憑據
點解劇中依個造法會變到咁不能接受?認左會點?

退一萬步,當觀念上人質依件事係禁忌
如果反彈咁大,而石田三成係應付唔到壓力,當初石田三成點解要咁做?行依步棋之前無考慮過對方反抗會點?
唔係一句日式禮節就解釋到點解可以咁弱智
吹到係日本群雄但原來一個家屬以死相逼就應付唔到?

死諫,切腹等事都類近現實,明白角色出發點。
但依兩三集令人好出戲。

依套劇定位係咩?
歷史權鬥?咁當中有咩謀略劇情係深刻而合理?中段開始講緋紅天空,去到依家都未見到,希望最後一集夠時間埋個靚尾

歷史背景愛情?咁除左浸浴,幻想去倫敦生活,又見唔到有咩浪漫情節
真田廣之就係話要一洗<最後武士>啲唔跟日本歷史文化
要係呢套做翻出黎似翻真實
結果就又比上面啲人彈做乜無乜打戲

真係咁唔識睇文戲咩

雖然都唔會期待有幾多關原之戰/大阪城之陣/鬼佬海戰睇

舊版呢套野仲勁多時間講按針NTR文太郎
日日都係到FLIRT黎FLIRT去
係唔係都話有“山賊”囉
集集都係“你班仆街比我抖吓好無” 都係想執返條命仔啫
睇到宜家成套嘢俾我感覺就係係咁chok係咁chok就快射就突然鬆手,然後又繼續chok....
點解劇中依個造法會變到咁不能接受?認左會點?

會點?入面咪講咗上流社會會反感,服唔到眾日本嗰陣係用開人質做外交,佢哋都知係人質但包裝成唔係,日本講同做係兩回事依樣嘢就算而家都有,有咩咁出奇

退一萬步,當觀念上人質依件事係禁忌
如果反彈咁大,而石田三成係應付唔到壓力,當初石田三成點解要咁做?行依步棋之前無考慮過對方反抗會點?

就真係覺得食硬幾個領主唔會反抗所以咪咁做事實都係得一個反,一個反就個個都想走,人係咁㗎喎,冇乜好拗

吹到係日本群雄但原來一個家屬以死相逼就應付唔到?

因為嗰個係鞠子,唔係就咁"一個家屬"概括嘅人?套劇咁強調佢家世都可以俾你完全無視最尾佢炸死前都係講自己身份,鞠子咁樣死其他領主點會唔反石堂

咁當中有咩謀略劇情係深刻而合理?中段開始講緋紅天空,去到依家都未見到

上集最大家臣切腹都唔深刻我都唔知點先深刻紅天根本係個結果唔係過程,套劇嘅過程係點推動到發動紅天

歷史背景愛情?咁除左浸浴,幻想去倫敦生活,又見唔到有咩浪漫情節

依樣真係見人見智,我自己就幾鐘意佢哋咁含蓄今集按針勸佢可唔可以為咗佢唔死已經係最直白
1.服眾

果個係戰國時代
唔好話殺人質,武田信玄流放自已父親;齋藤道三背叛自已主君再搶埋成個美濃;織田信長屠殺成個比叡山ge僧侶又如何,佢地當時都一樣係霸主
果個時代唔係以德服人ge時代

過去發生過咁多道德淪喪ge事,然後去到劇中石田三成因為一位夫人自殺就縮?

咁容易就縮係咪唔應該當初軟禁呢?因為根本無能力去控制

2.鞠子夫人

劇中講到因為明智光秀背叛信長,所以佢背負好多罪孽
如果咁計,佢身份其實比普通貴族更低
都係果句,以死相逼就解決到,石田三成有無咁蠢

現實中明智玉子的確係關原之戰前自殺,因為唔想成為人質。但影響就係細川忠興加入東軍,無點影響其他勢力。

利益同保持自已家族先係當時大名最關心ge事

3.切腹

老臣死諫係深刻,但影響呢?
當石田三成真心相信家康無心打,但之後都未見到點鋪陳打敗三成ge 方法

如果講左十集,就係最後救到家康d家屬。然後幾句就話打杖打贏左,咁算唔算爛尾
第四集仲以為自己係寡婦時已經執咗劑
阿藤declare 無俾人扑過
身邊幾個有追嘅
都唔期待大結局得返一集好難有咩突破
有冇人可以劇透下
其實小說/舊劇有冇打仗嫁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞