[FX/ Disney+] 幕府將軍討論區 2

994 回覆
14 Like 4 Dislike
套野對鬼佬幾好理解
香港人想睇軍師聯盟
想睇權謀
但鬼佬鍾意睇紙牌盒
所以石堂d投票投票就好易理解
咁你搵下係咪套套戲都拎呢個分套套都wonderful fantastic ?
佢好搞笑
西軍都冇優勢過, 係佢地自己唔團結, 豐臣秀賴又唔出戰。最後咪又係死
比起GOT,我覺得似last kingdom,都係基於史實改篇,但last kingdom每季都會有場大戰
美術,culture shock好睇
但劇情出色係邊?中學生選學生會都醒過佢地喎
last kingdom好睇好多
有大戰,有兄弟情,有陰謀,有搞笑
深度又有,身份認同、宗教、仇怨
配角又出色
嗌親shield wall都好撚熱血
最尾一集全文戲
估唔到虎永先係終極大奸人 用盡晒身邊所有人
跟正史就會累死埋自己個仔
成個故最on9係寧寧
其實係佢引狼入室
好人當賊扮
個故開頭誤導大家石田先係奸
「看透世事」果個係你要夾硬用我地既「德川家康」代入呢個「虎永」

呢個「落葉」又唔係「茶茶」
見到個如同家姐既人咁樣死為左唔想打杖
統一左既日本打完朝鮮炒撚左點解仲想打內戰?
劇中既太閣同秀吉一樣都係想五大老攝政到個豆丁大左繼承佢
「落葉」幫虎永咪變左石田自己柒 好似石田想奪權咁
而事實真既關原之戰後家康都未反豐神家(住)

其實所有野都解決哂

葡佬神父只係想起教堂傳教但比佢起係吉原隔離咪即係同佢講fuck off

個仔殺阿叔係柒事自把自為已完

果幾十秒關原咪show到虎永仲有東軍而唔係地震死哂
連鬼佬隻船自然沉都改到係虎永整沉佢

其餘既大老都有信羅馬天主教
咁樣都唔明女主死對佢地有咩改變?
仲要石田話打杖即黎個地震
大阪果邊既人係合邏輯唔係弱智
咁簡單就解決,當初第一集為咩要罷免虎永?
點解要去到打內戰咁極端

落葉夫人:

虎永係落葉眼中殺父殺人,危害自已家族
就算覺得石田三成廢,厭倦同佢合作
點解會即刻走去另一個極端幫虎永?

你睇返幾集之前,佢點評價虎永
佢話一直都恐懼虎永,甚至話一日唔死,一日都係威脅
唔想打杖,當初又合作?

其餘四位大名:

第9集,肯定信教果位大名講明其實佢care貿易多過信仰
虎永個細佬有信教?唔肯定

而女主死對佢有咩打擊?
影響到要出賣自已盟友倒戈?

問題核心係,女主被殺對其他人有咩咁大價值?
影響大到由全世界圍堵虎永,去到全世界倒向虎永
佢咁大影響,一早推佢去死就唔洗講到苦無對策,又搞到自已老臣死諫。

虎永殺三成家臣未解決
第一集開頭指控虎永私下結盟未解決
點解會放過虎永

至於地震,完全係無厘頭
即係虎永成功策反其他大名,係因為一件隨機天災咁岩出現同佢地所有人計謀無關

依個劇情可以,但精彩咩?
好似一個故事講主角生意失敗破產,最後翻身唔係因為努力拼搏,只係因為有日行街無端端好彩執到錢舊錢可以還債
係可以發生,但劇情上精彩?

再跳返落時代背景
果個時代,係戰國時代
係德川家康可以下令叫自已長子切腹
係織田信長係殘殺比睿山僧人
係武田信玄流放自已老豆

比起信仰,係唔係每個人利益同武力先係重點呢?
但劇中無太點著墨過
前者
無合作 只係唔幫手
你睇清楚?
唔參與咁樣只係石田自把自為去打
佢自己柒自己事
劇中既關原之戰同史實小早川裏切り唔同

第二 地震唔係無里頭
本身日本既神道多神教已經好迷信
百年戰爭只係因為開戰前行個雷劈中前面都嚇到英王收兵唔打
天主教開戰前要幫參戰者全部人懺悔 因為無做到死左就落地獄無得同耶哥飲茶
十戒講唔準殺人 但打杖就係殺人呀嘛
信教既大名緊係唔玩啦
呢頭剩係石田簽字話開戰即黎個地震
果個年代咩國家都即刻縮沙
睇過有人評論 話知道戰國時代歷史嘅睇呢套會覺得唔爽

因為比自己所知道嘅戰國史影響到
導演一早咪講左
我係講緊戲劇質素
唔係合唔合理

關於地震
因為迷信而決定唔打,合理,但依個情節係高質?

關於放棄圍堵

合作又好,唔幫手都好啦
我修正,唔幫手圍堵

去返基本步
當初因為驚虎永私自結盟坐大,因為落葉夫人覺得佢係威脅係殺父仇人而要圍堵
由同虎永對敵一刻就好清楚,女主會係敵人
無考慮清楚嫁咩?

重點係,個轉折位太一般
當初吹到虎永要滅族,要老臣死諫去示弱,點知女主死就搞掂所有問題。依個轉折太一般啦

唔符合史實無問題,改編係正常
但大阪方面人物刻劃真係做得好?
情節係高質?
講真伽羅奢身為基督徒有咩可能自殺擺明係細川忠興迫佢自殺然後自己名正言順加入東軍
我睇完頭兩集已經覺得怪怪地,人物設定、啲人郁啲就自裁
係之後直接當佢架空歷史咁睇,就慢慢適應到
幾鍾意佢借個權鬥故仔講下生死輕重,咩叫生得其所、死得其所

但講真劇入面好多嘢都唔合當時日本戰國嘅觀念同信仰
感覺有啲東方主義
創作人係用某種佢想像中嘅東方信仰嚟同現代西方價值碰撞
個男主唔係一個喺海權時代燒殺搶掠嘅英格蘭海盜流落戰國東瀛係一個現代白人穿越不明東方古國
飛住黎睇,頂唔順
其實套劇個尾收得柒就一定
以劇黎講,正反要有返咁上下先會有張力
而家比人感覺就你虎永看破世事,石堂係智障
用左差唔多7-8集舖,咁樣收,同d last原來係發夢結局一樣
兒登戲劇大師係要愈紅愈反 先顯得自己勁
虎永問老婆有冇偷睇,如果有我估應該都會滅埋佢口
好唔好睇好個人,奧斯卡評審都有爭議啦
希望所有人統一評價本身就好幼稚

我都好羨慕有人可以由頭到尾都睇得咁開心
明明頭幾集d畫面同世界觀做得咁好
點知d情節咁牽強就破壞晒投入感

如果有日可以唔理好壞,睇咩戲都睇得咁開心就好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞