[FX/ Disney+] 幕府將軍討論區 2

994 回覆
14 Like 4 Dislike
虎永眼中所有地位比佢低嘅人都只係棋子,包括個仔

佢抱住新生嘅仔時幾開心咁講好彩我有更多仔
“慶幸的是我還有更多的兒子” 呢句真係勁仆街
個長門又廢又搞笑
死左當幫忙
今日大結局,我諗簡略copy 番ptt 有講原著同2024 tv 版既分別既post應該無問題?

小說裏強調的是:個性蠻橫的日本大名虎永如何用盡心機,最終贏得勝利!
是一齣外國人以日本背景寫的宮鬥劇,介紹給外國讀者各種刻版日本文化印象。

虎永弟弟會背叛的原因,表面上是因為四大老答應如果他背叛虎永,在虎永死後他可以獲得整個關東。私底下,他只跟石堂一樣,想幹 落葉夫人(淀殿)。

另一方面,石堂也答應木山要給他關東。
並跟他說會在虎永死後,找理由殺掉他弟弟。

但還有,雖然同為基督教大名,大野陰謀要毒死宿敵木山。

這些陰謀都被虎永得知並擅加操作。而告知他這些事的人,是媽媽桑。

原作中的阿菊心機不重,精明的是媽媽桑。
她把各種下人管道細作探聽到的消息當成籌碼,用以與虎永當作交換條件。

原作中也沒有長門刺殺虎永弟弟的橋段,長門一直活到最後。

小說裏的廣松爺爺活到最後。

小說裏的落葉夫人心機不如影集重。
小說是這樣設定的:雖然落葉夫人痛恨虎永,但也一直為他的帥氣和神采傾倒。
反倒是出身低微的石堂讓她十分討厭。

詳細版本:

https://www.ptt.cc/bbs/EAseries/M.1712961452.A.6D7.html
跟番史實設定
奉行對大老
個原版咁撚淫亂
原來係下體戰爭
屌,真係死咗
雖然最後冇打到,但埋尾算尾得好
仆街 我睇撚咗啲乜
寧願出家都唔比按針屌
中學歷史教科書仲有娛樂過套劇
我期待既大戰竟然一秒都無 白睇左10集
開頭見佢對長門淳淳善誘都以為係做雙重間諜
但叫雞果時都話明江戶比佢
再話事成納菊做妾
就知佢真係25仔一個
知細佬係個廢人再送佢埋石原身邊
有十秒兩條友著哂甲
劇情係有犯駁, 不過戲裡戲外,掌權果班不嬲都係on99架啦。 總括黎講都算係Netflix近期最佳影集。

我反而唔係好明點解燒左隻船 可以保engine條命, 有無師兄可以解釋下?
按針成日話攞返隻船就打鳩葡萄牙
所虎永個計謀就係叫mariko去死 然後落葉夫人哭撚左決定唔幫石堂?咁就贏撚左?

咁撚樣都叫神劇?
屌你老母追左2個月比啲咁嘅嘢我

中間仲咁撚型 紅天
Hey Hey ho
大家期待之後大戰有乜問題?
好人當賊扮
全劇唯一好人神父
佢先最有用
佢炸鳩石堂使者果幕已經係本劇最大戰鬥畫面
係D+呀 唔係netflix
呀屌 柒左
套劇床聲大,閪水少花咗九集,又切腹又扮豬食老虎又叫女主角送死,到最後都係
尻噏欲知後事如何,請看大河劇
講左比你聽
個劇本就係石堂一開打
就會即刻眾叛親離
比人背刺
發現自己原來係光棍司令
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞