[FX/ Disney+] 幕府將軍討論區 2

993 回覆
14 Like 4 Dislike
睇到尾以為虎永又玩暗黑兵法,自己搵忍者殺自己守衛同捉走家眷,就合理化自己出兵
果時日本時代比人攻打只應戰方法只係守, 攻方只要係多隊伍, 好多時都只係四面圍住等守軍投降, 有時有d柒领主會主動上前前線叫陣, 守軍一定會出迎, 因為只要主將死就win...今川氏就係咁on99死左, 虎永而家就係要用計令自己可以集結支持佢嘅大名集結, 雙方各有理由出兵, 其他大名就押注睇下邊面win面高可以之後分豬肉, 結果係變成東西兩軍係關原呢個中間地開波, 結果人人都知係點, 而家故事都係扭下屎忽花咁拍出來
ho dr ho dr

為左睇阿藤
其實唔好成日擺老屎忽廣之去啦,新人演都得,時代唔同啦要新鮮感
想睇桐夫人
德川家康關原之戰果時差唔多60歲
搵乜鬼新人
唔駛諗大戰啦
呢套野都唔係賣打仗
主軸係從鬼佬眼中去睇點解日本人對生同死有d(佢覺得)咁on9既mindset
鬼佬覺得佢地輕生取死但係日本人心中係正正相反,可以有意義(佢地覺得)去死先有價值,好過無端端地震海嘯死鬼左
按針刀都未揸得實去做介錯
要劈幾多刀先劈得甩鞠子個頭?

按針: 點解唔用槍???
咁解釋正路
鬼佬男主出現純粹比外國鬼佬代入個時代
唔明點解咁堅持唔反抗打大版? 就算佢忠臣戶田自殺都唔改變決定 有無人可以解釋下? 同埋點解女主同落葉明明無仇口 但好似搞到佢哋兩個無見咁耐好憎大家咁?
邊度話佢唔反抗打大阪
做乜勁呀你
德川幕府咪用同樣呢招困住既大名既家屬係江戶城護城河內
係大火一野燒哂先話比佢地住翻出護城河外去發展江戶
睇得太多tvb要畫出腸先明?

呢個選角幾正, 牆頭草縮骨, 為求保命既性格佢完全演到出黎
佢個姪就爽, 可以食到靚雞, 唔知係咪免費呢
HEA HEA HOO
我都覺, 女主點解要貼門, 因為佢個命令就係要死係大阪, 比鬼佬救到就冇方法死
埋點解女主同落葉明明無仇口 但好似搞到佢哋兩個無見咁耐好憎大家咁?

幻想下你畢業移左民,你以前死黨同學做左特首
其實真係非甚麼大仇
不過明面上女主老豆殺左落葉老豆
所以大家都覺得唔知點面對大家咁
落葉夫人=織田信長個女
女主=明智光秀個女
關係係咪咁?
劇中設定係
係織田信長個妹 個女?
睇鬼佬講十分神作 尾二呢集仲係top notch 跟住呢度上面話人爛尾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞