[FX/ Disney+] 幕府將軍討論區 2

997 回覆
15 Like 4 Dislike
下集係唔係大戰啦
今集完整好多,補得返上集D洞洞。

文太郎你根本就唔明;
神父抽水,乜你失寵呀?
我找左數呀,不過你鄰居係娼妓;
呃晒所有人,連自己親信都要諫;

節目需要加左D武士既浪漫,似平手政秀諫信長咁都OK。

不過今集佐伯唔見左,究竟係幫邊面,只係遠遠咁監視?

同埋中風果個? 係咪寧寧?
D對白1999,真係佢既話,咁佢死左就可以同石堂亂黎。
越戰美軍都係17-19多,打仗成日都係水後生嘅去打
今集真係好癲
集集都好撚癲
係引開藪重喳,咁按針咪拎番海軍權
按針有咁既地位控制班海軍咩
茶室果幕真係好正,兩公婆攤牌都要攤得咁相敬如賓。
兩個啲演技都好勁,文太郎嘅期望同鞠子夫人對丈夫嘅死心
文太郎個角色真係做得幾好
的確,如果諗返當時嘅日本社會,一個武士比個老婆咁樣黑面同你講你比唔到我想要嘅人生 ,而文太郎其實又真係愛鞠子夫人,只係面子問題,愛在心裡口難開,上一集話唔會指控老婆同親手斬鞠子夫人嘅頭,而今集佢都有主動向鞠子夫人示好。提議寧願用返武士精神大家一齊以夫妻名義共赴黃泉,喺泉下做返對相愛嘅夫婦,但反而比西化咗嘅鞠子夫人屌返轉頭
好撚好笑鋪咗幾集就係想撚鳩佢
佢應該都會幫德川做海軍將領的
關原之戰,按針鞠子感情戲,時間咁少,唔知會點拍 係咪東軍西軍啲參戰嘅大名都唔出現
修道院唔係不嬲都係起係弱勢隔離
睇個款都唔荒有大戰埸面

文太郎真係悲劇人物黎, 老婆又唔要佢, 老豆又俾人玩死埋
咁多集都無大場面,結尾應該都無㗎啦。
不過單純睇佢嘅運鏡打光調色同美術設計都好夠皮,始終套戲好似都係用文戲,對白去製造壓迫嘅緊張感。
只係諗得返兩集,唔知會點收尾,好怕爛尾
仲有德川走佬果時都唔要佢,老細老婆老豆都搵晒佢笨.....
你cap呢個鏡頭真係好應景
仲要之前一個人斷後,死唔去先返黎見到老婆
話晒都係高級武士,可以直接出席德川嘅武士會議,但死過翻生之後,見到自己老婆比老細叫去服侍個外國人,又好似比老細投閒置散
玩緊浪人崛起 加上 睇呢套 劇, 發覺呢套劇係戰國時代末期德川幕府初期,同浪人嘅幕末 差太遠 ,一頭一尾
但又成日見到外國人怪怪的
段估佢應該有善終,宜家佢已經少咗一開始嘅戾氣同傲慢,比老婆拒絕殉主果時都冇發冤禮。
Tbb咩
文太郎IG入面有張藤夫人既相...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞