[FX/ Disney+] 幕府將軍討論區 2

994 回覆
14 Like 4 Dislike
有老鬼佬係enigene?
其實開多季講關原之戰同埋大坂圍城戰都唔過份啦
睇完呢出野完全諗到獨裁者思維,唯我獨尊,其他人條命完全係棋子,現代最佳例子:普京
真係要用而家同以前果個係街到隨時比人斬甩個頭既時代黎比?
虎永係咁奸嫁啦依套野係為左睇男女主同呀騰仲有靚雞
爆炸佢昏迷緊
另外虎真係當佢玩具,由野蠻人馴服到變日本人既咁,唔會想佢死
綠帽佬突然唔嬲按針
想食
唔俾食
藪重2頭蛇左咁耐虎永應該都想郁佢好耐架啦
而家有咁大個理由又有沉船侄仔頂佢個位所以殺得
同埋戲劇功能上都要借佢既死俾虎永講返佢其實係搞緊咩
懲罰條村可能亦有乘機清理門戶既意思
你見而家間諜農夫都可以現返真實身份啦
鬼佬最熟既人唔係死就走,連漁夫都係呃鳩佢既
虎永叫藪重去大阪已經比最後一次機會佢
鬼佬雖然冇撐虎永又同藪重行埋,但係冇害過虎永,又可以連命都唔要保護其他人
套劇一開頭好多人話睇唔慣寫到虎永(德川家康)好似係好人嗰邊咁
大結局呢集咪俾返晒你睇呢隻老狐狸幾咁老謀深算同可以利用犧牲任何一個人

就係為左做幕府將軍
成套劇有對白嘅女角
二階堂富美都算做得垃圾

出親都係便秘樣,比石堂溝又係咁樣,見返姊妹又係咁樣,見返個仔又係咁樣,見長老又係咁樣,見到鬼佬都係咁樣
幕府智將
一開始睇套劇叫將軍
但虎永既鏡頭又唔算好多 覺得奇奇怪怪咁

原來係指緊虎永成將軍之路
大部份都唔洗自己出手
係幕後等班細既自我覺悟 自我犧牲
佢就食哂個最後成果

其實幾體現到點解德川可以做到最後勝利者
雖然套劇中間有d悶
呢套戲好睇在於好多位特登唔會係說話上講清楚講
演員有時淨係用個表情回應,有時淨係覆句禮節說話,但大家都心照不宣,或者互相猜度
耐人尋味

而以上亦係有啲人覺得套劇唔好睇既地方
我自己就幾鐘意呢種特色
日本人本身講野就係會兜個大圈 唔講心底話 等你估估下架啦

鬼佬就唔係咁 鐘意有果句講果句
套劇都幾體現到按針黎到日本果種文化衝擊
心諗 你班友做緊乜鳩
佢又聽唔明d人講乜

不過我仲以為按針黎到日本係想講佢既作用就係解釋點解德川幕府解立後會開始趕絕基督教同埋鎖國
點知原來佢既作用只係一個觀察員
有少失望
可能呢套野係叫將軍 唔係仁王啦
可能唔係大家想像中嘅大戰大場面, 不過收貨

藪重驚到想著草去英國
死前首詩同mariko sama相映成趣, 搞笑得嚟又不失豪氣
Anjin女又無船又無個樣灰鳩到
"your fight is meaningless"
"unless I win"
虎永係一心想要個和平世代, 定早就雄心壯志, 連將死之人都唔知
如果有下季就繼續睇老狐狸
今集真係要立了
即係班雞成日出場有咩用
感覺成個結局都係鋪路第二季
擺明第一集都要灑下鹽花先引到班鬼佬落搭睇落去

同埋隻雞接親都係d變態野
藪重鍾意睇人死亡既感覺,自己唔鍾意搞野反而睇菊同侄仔搞仲過癮
虎永細佬就玩完窒息play都未夠喉聽到菊話有刺激野又想試

其實都反襯返呢班日本武士既精神係幾咁壓抑同扭曲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞