[FX/ Disney+] 幕府將軍討論區 2

993 回覆
14 Like 4 Dislike
虎永:
咁嘅節奏我估無大場面
最後一個shot就係列陣準備開戰
一開始吹到日本版Game of throne
又軍隊又忍者又大炮又盛
點知睇到最後連一個稱得上大場面既場面都無
最大場面已經係開頭逃離大阪
唔合理
虎永係叫鞠子係大阪入面死既話,打交戰死咪得,完全借到刀,唔洗出刺客

石堂係唔可以出面殺鞠子+放人質走,用刺客就洗揹呢單野上身,佢個派最大得益

其實冇講明藪重幫邊個,可以自己行動先再邀功都唔奇
諗諗下點解d忍者會用炸藥咁撚on9
鞠子任務就係要死係大阪, 最尾都怕驚自己走
得甩, 企城門引石堂人馬殺和切腹都死唔到,見爆炸係最後機會😆,
石堂出兵都要砌一件事屈虎永, 等其他大名可以圍威餵, 而家虎永都係用呢招, 劇情都講到d大名心態已經動搖
女主原來係hold the door
石田:

唔怪之得最尾輸左
虎頭蛇尾來講佢都幾似got
咁got係龍頭菜花尾
Got無計臨尾魔改
因為根本未有結尾可跟拍
本身仲好大期望 每星期等完又失望
成套劇唔知做乜尻
以為鬼佬係主角 出謀獻策幫虎永
點知最深刻就係佢同鞠子扑左幾獲
然後成日扭計話要返架船
你老味衰過路人甲
已爛
HOO HOO HA!
外國既近依兩集最高分最多人討論,依度反而係屌得最勁香港主流品味係唔同啲
講開又講,哩套話想俾西方人睇到當時嘅日本係點,我睇過真田丸都做唔到
哩方面佢幾成功
日本真係超on9,隨便就可以命都唔要
無打杖無問題。問題係文戲好低質
你普通人捉棋都識預計對手未來三四步係點,公司推行政策都會準備BCP

石田三成會唔會廢到咁,完全無應對

關原之戰前夕可以講好多野
家康點樣籠絡各路大名,直江同石田點樣反抗
可以寫各大家族點樣自保,犧牲
可以重心寫家康忍左五十年之後終於做到天下人
主角係外國人,可以寫佢點樣影響依件歷史大事

但套劇過左九集,有咩出色ge謀略,情節,情歷帶到出黎?

我都想套劇好睇d,上半段係好唔錯。我都好唔想爛尾
不如你話我知邊度下半段邊度值得欣賞
切腹當食生菜
我覺得係
虎永:用你條命去救人質
下集開估啦,睇下虎永點講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞