[本地足球] 2017/18 港超聯季前及港隊亞盃外討論(46)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
郭sir諗法啱 只係守唔去攻冇可能出線

廢金係北韓冇晒力個陣選擇換走攻擊球員換入防守球員守和全場
以及換入基奧呢種防守型前鋒
穩奪一分

隊u17既組織力同波底明顯好過一隊
kim教到出年好喇 唔好要佢地接班鳩斬呀dklm

香港u隊教練跟埋班細路一齊升上一隊啦

鄭子森>辛祖

被兩名曼聯U16後衛包圍,U17港足翼鋒鄭子森拚盡所有力量尋找射門空間最終入波,對於代表隊資歷只有3個月的他來說已經足夠難忘,這名港超隊理文的小將更決心要爭取入圍亞青盃外圍賽「小港腳」決選:「我認為一生人一定要代表香港踢一次大型比賽。」
隊友左路傳中,鄭子森衝門落空後未有放棄,更搶在曼聯U16球員之先控下皮球,雖在對方力迫下未能即時射門,但這名「左撇子」護球後再尋找射門空間,在只能起右腳攻門下他毅然以非慣用腳叩關,最終憑對入球的渴望及信念,首度為代表隊入波,周六晚在賽馬會青少年足球精英匯的友賽中,一度為U17港足追平2:2。

現年18歲的鄭子森並非如大部分香港17歲以下代表隊隊友一樣,自小已是代表隊常客,只曾入選學界代表隊,約3個月前獲徵召到U17港足備戰亞青盃外圍賽,終初嘗港腳滋味,周六晚入球後更親吻球衣上的隊章。「加入代表隊短短2、3個月就可以入到波,好開心。」他說。

今季將隨理文征戰港超,鄭子森形容這個入球是「踏上職業之路前一個好重要入波」:「來季我會踢港超,入球增強了自信心。今晚有好多觀眾,我好想有所表現、爭取入球,坐在後備席上已經好想落場為港隊出力。」他說,賽前已預計曼聯U16球員身型高大、速度高、擅衝撞,所以要揚長避短以靈活取勝:「香港人要用智慧解決所有難題,這點好重要,既然我們身型不及對手,就靠靈活去贏。」

雖然代表隊資歷尚淺,但鄭子森已決心爭取成為出戰亞青盃外圍賽的一員。「我認為一生人一定要代表香港一次踢大型比賽,我好想代表香港踢亞青盃。」

17歲打港超
雜談:
。今場有訪問背景板同電子廣告牌 (有個唔知咩廣告見到有東方標誌
屌打哂講超講隊

。打法十分進取,爽過睇港隊
第一球個走位、第二球一扭三 好丁到
不過大意同臨尾香方面十分有大港腳風範
好期待鄭子森同孫銘謙未來表現

。氣氛比想像上好,同今年傑打河內同理,比數有上落有逼平再逼平,觀眾自然睇得興奮
不過始終缺乏群眾基礎,入場以路人街坊親戚朋友為主,揮旗嗰度又係得幾個人(仲要都冇做過啲咩鼓動大家打氣,不過算啦一啲好細嘅比賽姐 無關痛癢)一定遠遠不如旺角場

。屌啦星看台望過去真係好撚遠

。球證我屌你老母 點解廢kim你會喺度
viutv 99 台講緊香港足球點解冇年輕球員。。。
講緊青年隊,訪問教練巴禾。。。。

Ryo Fujii score at USL

https://twitter.com/USL/status/892955999937609728

呢個有無代表過香港u隊?
viu做緊⚽️
有林樂勤

Ryo Fujii score at USL

https://twitter.com/USL/status/892955999937609728

呢個有無代表過香港u隊?

好似無
viu做緊⚽️
有林樂勤

竟然想兼職踢波
原來林樂勤唔係想做職業
未來港隊左翼點算
未來港隊左翼點算

入藉
去唔到英國踢
返香港揀兼職足球
終極做教練
原來林樂勤唔係想做職業

???

佢好似心諗:讀乜Q書姐、有咁重要咩
去唔到英國踢
返香港揀兼職足球
終極做教練

吓即係點 練少啲波?
之前又話會棄學踢波?
原來林樂勤唔係想做職業

???

一聽打個突
去唔到英國踢
返香港揀兼職足球
終極做教練

吓即係點 練少啲波?
之前又話會棄學踢波?

佢話要為未來打算
南華
去唔到英國踢
返香港揀兼職足球
終極做教練

咁未來唔好選佢入港隊
留返機會俾其他人
如果林樂勤唔係想足球做未來10年內既職業,已經無理由揀佢入港隊
真係估林樂勤唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞