機戰遊戲/動畫/情報 集中po 8 [2024,新作何時有,專放假消息者不得內進]

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
計起嚟1994年嗰次就係抄碟玩機戰EX

認識咗好多機械人動畫,而且係同年嘅暑假玩返第三次機戰當然係開盡金手指

回想返呢30年,唔係所有機戰都玩過

如果全部都玩過嘅,真係可以叫做「機戰死士」
唔經唔覺都玩咗唔少40幾隻左右
第1隻就GB元祖 之後我就萬劫不復
上面個堆玩就玩過晒
9成都咩路線都爆過
44 UX 45 OE 47 IB 53 BX 58 30就冇完美打爆晒所有
UX BX應該冇打晒所有路線 所以平時咩機戰都搭到嘴 係呢兩隻會相對少D
OE HEA玩 應該都冇
IB玩佐陣就放棄
30就初音線KO 杉田線冇大興趣
邁向至高天
搵到game
又有時間玩
就得
由2000年代開始就玩得密,亦都係機戰系列出得最多嘅時代

嗰陣真係誇張到一年三隻機戰

例如2005年2月就有隻GBA OG2,7月就第三次alpha,9月就嚟隻機戰J

個時有幾組製作組
邊似我數由第0隻到第8隻都係WINKY
所以我之前先敢話多製作組係WINKY出走既事
因為我記得晒次序
ALPHA3眼鏡
J AI
OG2都有搵外援
淨係講自己玩過嗰啲機戰

SFC
第三次、第四次、EX呢三隻
用金手指先爆到
「魔裝機神」係後來買返原裝帶玩得爆

GB
第二次G,嗰陣唔識嘢俾人老點咗買老翻帶

WS
兩次痛苦經驗
C2.1 突然死機
C2.2死save
中途放棄,所以冇買C2.3

GBA
機戰A、R、D呢三隻,都係未試過打爆
機戰J就打爆
OG、OG2都爆到機

SS時代
機戰F同 F完結篇玩得爆

PS時代
問friend借「新機戰」玩,頂唔順隻game個Loading
第二次、第三次、EX重製版淨係爆到EX
其餘兩隻放棄
alpha真實、超級係路線玩晒,分支就去到三份二
alpha外傳淨係係爆到普通難度,而且有好多bug,成隻game好似拖慢晒咁

PS2時代
impact 玩到第二十幾話就放棄
第二次alpha其中三條路線結局
第三次alpha係玩齊晒
機戰Z都玩齊

PSP
機戰A重製版玩到一半停咗
第二次Z破界同再世爆曬
魔裝機神2淨係玩一個結局就擺低咗
機戰OE買網上下載版,又係玩到一半就停咗

PS3
第二次OG爆到
魔裝機神F,玩到一半冇心機玩

PSV
第三次Z 時獄、天獄爆到
連獄有download一直喺PSV部機入邊,但係就冇玩
機戰V、機戰X買日文實體版

PS4
機戰V X T三部曲,數碼下載(中文版)
機戰30見到特價就買終極版,數碼下載(中文版)

Switch
機戰30數碼豪華版(中文版)

經典情節睇到識背未唔洗講太多了
臨訓前煲Betterman真係會發惡夢
30杉田線有得睇組長點樣公器私用追早見居然唔打
L就勝在夠穩,唔係好出眾但最少無出咩事
當然主角其實係鐵中二
都有一半
中間換做テラダ
以前啲人成日都話要求跟晒完全劇情,成日睇到巴武藏死完又死
原作同z都唔會係一個正常寫法
一比較之下l係正路好多 無論前作主角同今集主角都有正常發揮
命運計劃就歷史之壁 同我覺得高山都要畫輸路人一樣
佢個角一黎樣衰
二黎揀關方式我玩初音個時都差唔多咩關都玩晒
冇動力開二周
我x都有玩齊兩個主角
佢睇落冇咁好係同w ux比
k之類一定贏晒 都贏r j
a d bx個級

笑撚佐
而家先發覺講漏咗PS4仲有隻就係
機戰OG MD

第一次玩已經發覺佢係衰過「機戰alpha外傳」
alpha外傳雖然係外傳
但算高質 老老柒柒4集alpha入面
佢融合某d作品係最好
親分既描寫都好過之後alpha2同OG
MD就只有畫面可以J下,都係2OG老本嚟

但啲新機真係少得可憐,係部哈肯嘅亡靈有驚喜

就咁睇你好似唔多鐘意任天堂啲遊戲機嘅機戰,NDS同3DS都算唔錯的,W、UX同BX係值得爆機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞