呀爸話到時死左間屋留比細佬

1001 回覆
127 Like 1509 Dislike
係呀係呀 舊觀念唔岩用
講樓咪又係要男人比首期 男人供大份
你而家住緊既地方係咪有份比足50%?
你點駁嘴話有都唔好扮唔知個社會發生緊咩事啦
睇你個款 出街食飯咪又係坐係到等埋單
女人責任感大
你諗下香港政府捐錢比非洲你嬲d,定淨係比派錢香港新移民你嬲d。大家咁高咁大,佢有錢收你會登佢開心?
佢錫細佬唔代表老豆可以偏心細佬兩回事
未出嚟做嘢?交稅都係搵得多交得更多啦,搵唔到既有資助,公平?
擺明追仔重男輕女所以兩個女都係次品
呢D老豆如果平時仲要兩個女俾家用去幫補細佬的話麻煩佢死之前找返條數
我老母都係咁

雖然而家我自己有樓
早兩年小朋友出世個陣老母先爆原來一早準備左成百幾萬比我結婚買樓(講緊15年前)
不過之後我自己搞掂所以無出聲

到我小朋友出世就想比我用黎小朋友學費用

但女仔就乜都無
仲要生左兩個

我老母話外嫁女梗係乜都無

我成日都鬧佢咪咁戇鳩

我唔使資助
叫佢一係使哂佢

唔夠再問我拎

(個小朋友出世佢無啦啦入撚左180萬去我戶口)
點解你又知人地重男輕女 樓主做女自己講咋喎 嬲撚到
你擺明係貪佢啲錢啦
廢到無與倫比"點解你又知"
冇乜野好同你討論
攤大手板就有層樓 變相故勵佢做廢人
擺明追仔你訪問佢老豆定點 你d point全部有哂假設 有乜好討論 不如你話其實樓主係執翻嚟
你地大嘅搞掂好自己搵到錢又已經有樓
咁得返細佬冇 擔心佢買唔起樓咪留比個冇樓嘅人囉
會過嚟探你點會冇你心 咪諗多 介意遺產分配就開口講 佢心入面只係擔心細嘅養唔掂自己比個地方佢住
所以有樣野叫入贅,男方嫁去女方果邊,之後啲仔女跟你姓,又問返你,你俾唔俾得起錢去娶個老公返黎,你要有樓有車,又要俾禮金,你做唔做到先
賣曬啲家產 自已拎去安老 用淨走左先分啦
行為推理理論 = 假設
要訪問當時人仲要當時人老實回答 你不如以後淨係聽人講野算啦
上面已經有好多人講過
樓主父母可能只係見得細佬未出身而留俾佢
無提過係因為重男輕女
層樓係樓主父母嘅
樓主自己又唔係homeless
點處理層樓都唔到樓主出幾多粒聲
哈哈 佢自己覺得係架

父母係who fucking care..😂
估就估啦行為推理 估完講撚到擺明咁絕對 唔講以為你係樓主分身 你ff哂人地廢老重男 用家用比細佬 就覺得係事實 有咩好講
公平同公義之間,父母揀左公義啫
你地一家人係咪好生疏?

你呀爸見大嗰兩個已經上晒岸,當然係會擔心細嗰個,更加想自己百年歸老嗰陣你地可以住近啲,繼續互相照顧啦!

比着我自己有樓上晒岸,我都會好同意父母去照顧下個未出身既細佬。如果真係一家人,就唔會咁計
唔同你講埋, 第日佢地真係死左你先知道呢件事
隨時對你細佬有咩誤會咪仲衰
十幾萬人移民 - 冇證據顯示香港有移民潮
外資撤離 - 未有明顯證據反映港區國安法是外資撤離的原因

對所有現況嘅評論 = 鳩估
政府搵你寫稿反駁真係啱晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞