呀爸話到時死左間屋留比細佬

1001 回覆
127 Like 1509 Dislike
女人邊駛單靠自己搵錢架,收兵又得,搵個有樓既老公又係基本要求,男人一般唔會介意女人有冇錢。

男人收女兵機率低過女人收兵10倍,冇錢冇樓唔俾女人嫌已經算好彩,仲想靠老婆有樓?發夢啦

有父幹男人當然係easy mode 過女人,但係得<10%既人有父幹,其他都係食緊屎
華人社會幾多家庭將唯一一層樓俾男人
又唔覺得唔公平?
話社會優待女人
點睇都唔夠男人下下有樓收咁優待
唔好講咁多 樓主依家住緊嗰度 究竟係男方供得多啲定係女方供得多 如果係男方供得多已經證明咗男人本身壓力同責任就係大啲㗎啦 佢老竇就係明呢樣嘢所以先比男丁去繼承咋嘛
又外嫁女
邊一part係有立場?定你認定相差8年=追仔?

自己認為係就係,咁唔洗懶係講道理啦,話‘我話係就係’咪得囉
更多case係港男冇樓成唔到家搞到要取大陸雞
去撚左去外國姐係環境唔算差仲要謀屋企身家

我都幾肯定兩老一走左佢細佬有咩困身要借錢之類一定唔會幫即刻斷聯系

最毒婦人心
比著樓主係仔 一樣係咁講
大仔二仔有本事自己移民買樓係威

細仔毛都冇條 , 兩老驚如果兩腳一伸之後細仔連屋都冇得住
所以諗住比層樓佢有咩問題
fucking true
你知唔知點解你會嫁俾你老公?
係因為佢有錢,佢冇錢一早飛咗佢
你細佬冇錢,將來點娶老婆
樓主pin this
兩姐一弟都知咩料啦
有得分已經好好啦,正常潮州人都係分晒你個仔一層都唔俾個女
連登仔明明好憎中國啲傳統思想觀念,但講到呢啲就好embrace😅😅
男人永遠唔會承認自己係利益既得者
明明最著數係收樓嗰個男人
一句外嫁女就知連登仔係清朝人
所以不嬲話獨生子女最幸福
我覺得要睇下邊個養老
邊個養咪邊個大份啲囉

但見大部自私老華人父母諗法都係啲女養
屎就啲女食
仔就un un腳分身家
唔想外姓益外姓人
你都幾仆街,咩叫偏心啊?你有樓你細佬無樓,俾佢就叫貪心?
咩叫公平啊?公平就係人人都有,唔係分完你有1.5你細佬得0.5(都係無)
香陰撚
我識有啲人係咁
3兄妹,大果兩個平分50%,最細果個一人50%

佢個邏輯唔係比有料果個 而係比最廢果個
公平咩
兩老都想走,移民帶兩老好正常
樓主條垃圾自己走咗去仲想人地留野比佢
更多case係屋企冇樓
但女人可以結婚得到更好生活
男人就要更加努力付出比女人
根本樓住條氣唔順

老豆角度梗係一家人安置曬先安心
樓主明顯呢一刻已經冇當細佬係親人
你覺得唔公平
我都係你個女
但點解咁錫細佬
我就移民打生打死
細佬就好似冇付出就有層樓渣手
覺得自己父母好傳統觀念
始終都係重男輕女
係咪咁呀?

然後就不憤上連登開Post
想搵知音人理解你了解你
結果就同你想像中好大差異

其實你基本上心中都已經有答案點解啦
如果你唔知就更加知道點解層樓兩老留俾細佬
唔留俾你啦
相反你亦好清楚個原因點解錫細佬多啲
你根本就妒忌細佬錫佢多過錫你

我唔知你咩原因要移民唔想留喺屋企
亦唔知你平時點對待兩老
你係兩老心中係個點嘅人
所以呢一點你就要補充吓平時同兩老嘅相處係點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞