呀爸話到時死左間屋留比細佬

1001 回覆
127 Like 1509 Dislike
你呢啲咪忽上腦囉,同cctoy 一樣咩事都分黃藍先,你就咩事都分男女先,呢件事根本唔關男女事,而係父母對子女未來嘅擔憂
留俾你貼仔咩唔通,你女黎架喳,嫁出去就係外人黎,真係好意思同細佬爭
所以而家咪放手比佢兩姊妹去外國過自己想過嘅生活囉 樓主老豆有阻止佢咩 唔分層樓比佢係第二件事嚟喎
你自己都買左樓
仲貪人層樓
你一定要名正言順將養老責任交晒畀細佬
你要企你老豆老母角度諗,成件事就通
你地兩家姐移左民,兩老就算唔捨得,唔開心,都唔會兜口兜面講
而留返係香港既係你細佬,先唔理佢係咪因為無本事先移民唔到,事實就係留係身邊陪住佢兩老既就係你細佬
老人家老左主要寄托係咩?就係親人,仔女,孫仔陪係自己身邊直到百年
你兩個大既移民左天各一方,佢地既寄托全部落曬係你細佬度,剩係呢一點一定會偏心曬去佢度,再加上你兩家姐嫁得好,有本事移民過好生活
而你細佬未出身,一定係留多d資產俾佢等佢都有d好日子過,俾著任何錫子女既父母都一定係咁諗,唔關公唔公平事,唔通賣左層樓等你細佬出去租屋/訓街就為左俾舊錢你地兩家姐去多幾次旅行咩
唉, 點解咁多人都係睇D唔睇D

係咪全部都發雞盲, 睇唔到我講到明對子女既態度要公平
“我同家姐近年都移民並且都係當地置左業”

其實唔理你同家姐有冇置業都好,你同你家姐都移咗民, suppose呢一世都唔會再返香港

照顧父母直至終老嘅責任,suppose就完全落咗你細佬身上,
單係呢一點,層樓俾晒你細佬已經好合理
都係架,有時候唔肯換個諗法就會卡死係到。
唔結婚嘅話,基本上咩家務養小朋友都唔駛煩,反而係結婚生仔先有呢啲煩惱,請問何來「男人結婚先係二次投胎」?

再者,家務呢啲濕碎野同居初期就可以磨合,拍拖同居連呢啲小事拆唔掂都夠膽結婚,咪抵果對男女死囉。 係生仔最難搞,但唔生就無問題
elon mask 係邊位?
elon musk 我就識
駁嘴?
no la, 對一個竟然贊成讀緊書就需要父母俾成間屋去幫助嘅人
駁嘴有個春用咩
做父母做到可以咁唔公平
我戥你啲以後仔女可憐囉
但樓主老豆打算「賣左香港層樓過嚟哩邊置業」

照顧父母直至終老嘅責任,suppose就完全落咗樓主身上
無同理心係因為佢哋係父權社會永遠唔會lose out
呢啲case屋企咁misogynistic 嘅話就應該果斷離開 咁中意死攬個仔就唔好旨意做女嘅要為佢哋做任何嘢
男人洗咩做電子鴨
做人大常委,包廿件情婦都得啦
女人想做人大常委就好難啦
男人真係easy mode
睇嚟你老竇老母係好唔錫你
導致你咁偏激
真係慘, 冇老豆老母要
你一定家庭生活幸福未體會過屋企人偏心嘅滋味
唔係個個女人嘅老公(男家)都會幫女人
你係咪有啲咩誤會
班人盲撚咗
講到細仔幾有孝心乜乜柒柒
根本成家都會移民
講撚到樓主冷血咁
你響社會已經著數晒
可以用西寄生別一男人有樓。
點解重要留比你﹖
主要問題係你in denial自己其實唔係好錫細佬
坦白講咪姊弟關係一般,講錢就反枱

朋友初到埗外地,我都會無條件接濟幾個月,莫講話親生細佬
無問題架咪cut家用
到兩老年紀大咪叫細妹返去抆屎囉
收尾幾年先使費大呀
正路係應該平均分三份
同佢有冇樓有咩關係
女人夠姿色夠主動就可以分享高官權貴嘅財富同權力
幾多支那女人呃到一班外國富商政要
又係咪社會優勢?
怪就怪你唔夠姿色,勾引唔到佢地
唔關男人事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞