呀爸話到時死左間屋留比細佬

1001 回覆
127 Like 1509 Dislike
我完全認同

我師奶,女校大,身邊好多朋友要硬食老竇老母生嘅沖另一件人型垃圾,而呢件垃圾嘅性別係男嘅機率甚高 ,各式各樣問題都有 。華人老竇老母極度偏心個仔個習性直頭係民族垃圾生產線嚟 ,你生個仔廢又好弱智又好,唔好要女硬食 ,資產同資源分配不公已經係硬食一種 。

我身邊得一個auntie 唔係咁,一對仔女佢自問資源分配一模一樣,個仔廢18 歲成年人會請佢自已負責任 。

申利 。獨女,極度慶幸係獨女 。
因為男仔要吸引異性比女仔需要更多資源
你老味,咁樣屈細佬廢?細佬乜info都未清楚,相差8年,樓價乜春都唔同啦,咁細佬未上岸,留層樓畀佢有乜問題?
咁係因為係層樓啫
換轉你老豆話諗住死左之後留低部電視俾你細佬
你會唔會覺得老豆偏心啊on9

講到話唔係貪層樓
生女都係蝕本貨 要嫁出去 緊係留層樓俾自己個仔啦
做仔女有兄弟姊妹記得做廢個個,會有樓收 。如果華人家庭做仔更加有把握有樓收,記住越廢越好,收完仲可以上連登鬧你家姐或者妹貪錢,唔顧親情,擘大腳有樓手做乜貪我間屋 ,呢度有大把兄弟撐你 。

真正easy mode.
所以三個都係黑色
鬼佬社會咪又係咁你唔aa 都係貪錢呀
細佬斷手斷腳定點
父母偏心晒佢,仲要家姐照顧埋一份
潛台詞咪全世界都要照顧男人囉
正一撚樣
笑撚死
兩個家姐靠自己就俾人屈貪錢
個細佬再廢都係仔要幫手
如果第時你老公果邊,

分哂俾你老公,

你會唔會企出黎講,

平分?
上一代嘅努力又幾時到你干預,父母留比你咪係等於你攤大手板拎佢地啲野。
計你咁話應該邊個都唔好比,帶埋入棺材
變做送樓俾細妹
100%會話女人easy mode
佢地on9偏激啫

你又跟佢地癲咩
中肯,唔上進嘅反而可以不勞而獲,咁咪更加害咗個仔
所有嘢都係講公平
邊個攞免費樓就邊個養老
唔好到時鬧兩個女冇良心就得啦
下男女係有別嫁喎
你地自己女人就最係咁諗
你試下你老爺唔留層樓比你老公
你仲唔屌鬼?
有,一結婚就分人幾百萬身家
成個post都癡撚線
細大晒?
兩個家姐要自資置業
細佬未出嚟做嘢未置業,就要俾定層樓佢因為要照顧佢?
佢大個出嚟做唔可以自己置?
偏心就偏心啦
樓主買得樓係貪嗰3份1層樓嘅錢?
依家係條氣唔順
細佬係老豆個仔要幫
樓主同家姐唔係老豆個女?
早出世就要自己靠自己買樓
何況細佬依家細啫
如冇意外到兩老瓜老襯時佢都出咗身啦應該 到時佢都唔駛「照顧」啦

你話呢一刻兩老瓜咗,個仔仲讀緊書要俾層樓佢因為冇人照顧就話
依家講緊兩老仲健在,已經諗定我死咗層樓係俾個仔㗎喇,兩個外嫁女自己搞得掂啦

成個post啲男人仇女仇到癲撚咗
想老豆公平就話貪錢又要扮
全世界女人就一定男人養晒一蚊都唔駛出日日翻工就係買手袋化妝品
樓主Pin this
係呀 呢度好多人都從仔女嘅角度去睇件事
咁永遠都只係睇到佢哋錫細佬多過自己
(錢當然係重要,但我覺得心理上覺得父母偏心細佬先係最唔開心嘅地方)

但做左人老豆之後,發覺父母最最最緊張都係自己嘅仔女生活健健康康,開開心心,唔使憂柴憂米
如果個個仔女都生活無憂,d遺產俾佢地都只係bonus,咁緊係平分俾佢地免傷和氣啦
但如果其中一個未必太顧得掂自己,父母都唔想見佢之後太潦倒架
呢個同偏心就唔係同一樣野

(黃子華潘燦良個最後禮物嘅故仔就好似樓主個case咁lor, 如果你問下你老豆個best friend同你細佬個best friend 講一次你父母同埋你哋三姊弟嘅關係同感受,可能又同你自己認知嘅差幾條街,唔係你錯,只係每個人角度唔同,見到生活點滴上每一面會產生左唔同故事)
Cut 咗喇,仲俾家用我就真係on99
後悔之前俾咗咁多年
原來我喺佢哋心目中連地底泥都不如

叫個妹去照顧兩老就冇可能㗎啦
佢實話自己搞唔掂
依家個妹個仔都係阿媽湊緊
講緊個妹淨係需要照顧個仔一晚,其餘時間都係瞓阿媽度嗰種
但我哋生咗個仔,叫阿媽過嚟幫手一個月坐月佢都唔肯
一個例子已經講完
交友apps
男易match人定女易match人?
講整體
生兩個女繼續生
生到仔就停
都唔難估
我明 亦都同情同支持

但有樣野,叫家族
全世界咁多不同嘅人種
雖然膚色唔一樣,但種姓呢樣嘢全世界都有
將啲資源留俾男性,然之後再繁演下一代
家族會越嚟越強大

你留俾女性,資源間接送俾另一個家族
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞