呀爸話到時死左間屋留比細佬

1001 回覆
127 Like 1509 Dislike
唔係貪你啲錢 因為其實都無幾多
你千祈唔好生多過一個小朋友
你遲早都嫁可以靠老公,你細佬要養埋老婆喎
最主要係唔抵得細佬唔洗靠自己就有樓啫
有不滿咪直接同老豆老母講
明白樓主,咁你家用可以比少啲,等佢個仔自己照顧佢地一世啦

唔係話分化你同你屋企人嘅感情,你老豆咁做其實都無照顧你嘅感受
你覺得有問題, 係你睇唔明我講緊乜野
你又唔諗下你除左可能有俾錢俾2老....

你有無陪喺身邊照顧佢地?
細佬係咪都有陪佢地?

換個角度黎睇....人地一樣係覺得你走又走撚左...
2老平時有D咩都係細佬搞...
到多年後2老一走左...你又番黎想平分D野...咁睇又點?
其實真係唔係貪啲錢
因為我都好錫我細佬
佢未有PR 想過黎讀書適應環境
我都話咁黎我哩度住
只係呀爸咁明顯偏心仔
直接同我講埋有啲唔舒服
你老豆個諗法真係好簡單
第一,你細佬未出身,驚佢第時無能力買樓
第二,你細佬會喺果間屋同兩老住,喺你細佬既角度諗佢係住緊,就算兩老過身之後果度都係你細佬屋企
第三,佢兩老過左身真係無理由賣左層舊樓,分1/3錢趕個仔出去買供樓

完全諗唔到你聽完唔開心個唔開心既點喺邊。
家長既諗法就係安排好每個子女既生活,而唔係平均分曬d錢比佢地

過多幾年到你細佬都安定埋自己買樓結婚,你老豆都可能會賣樓平均分比你三個

係囉 老人家 好多野要人係身邊幫
你細佬做到既話
兩老錫佢多啲無可厚非架喎
你細佬廢咪益佢
是撚旦啦
自己移左民仲想分
個細佬真係慘
你置業時呀爸呀媽有冇比錢幫你?
你都有樓啦 比細佬有乜問題
最唔明係佢果句話自己唔係貪錢,唔貪佢介意d咩?
唔怪得d 人話做中間個d 特別仆街
死港女咪咁貪心 你阿爸已經俾咗塊西你
屌 同你講你又屌
唔同你講 你咪又係屌
老實講如果你同兄弟姊妹關係好既話
你地又走左 又已經有自己物業有地方住
細佬係香港 照顧就係佢照顧
咁層樓比佢好正常姐

我有朋友屋企人老豆好多兄弟姊妹
個個大左有自己家庭唔想照顧老人家
咁最後佢老豆咪照顧到兩老百年歸老
其他兄弟姊妹一年都唔知有冇探兩老一次
本身層樓就佢老豆同兩老一人一半比錢買
跟住老人家一走左最後其他兄弟姊妹話想分左兩老果part果舊錢
人心好撚險惡好嘔心
你同家姐有樓, 你細佬係咪無丫咁
若無, 係你都咁分啦
做呀哥係慘過食屎
明明大家都係普通人
早少少出世就要承受更多責任壓力
On99價值觀
唔講真係會好啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞