呀爸話到時死左間屋留比細佬

1001 回覆
127 Like 1509 Dislike
未必
本身關係好 好地地咪冇事
一陣細果個出左身
大果個又唔抵得要收返租 或者某一邊想買樓

親戚試過 最後賣左層樓兩兄弟反面
如果係兩個阿哥靠自己買樓
細細妹有免費樓收
連登仔鬧咗40頁臭雞easy mode啦
我屋企都係咁
唔係化唔化 而係 得閒大家講下傾下有咩問題 有咩特別
只不過係一個話題 亦係一個需要準備既話題
唔明有咩問題。
頭兩句完全係bullshit
咁唔care又錫細佬 又計到盡
On9
「到時呀爸呀媽賣左香港層樓過嚟哩邊置業」
文盲?
我就唔信樓主老豆老母會唔靠樓主啦
到時都唔知幾時
話唔知細佬已經照顧多兩老十年八年
你估一個對住兩個老人家咁輕鬆㗎?

做大嘅係細佬未出世之前單獨享受咗父母嘅愛又有冇得計?
享受完咁早就移咗民掉底兩老俾細佬
而家就話要分錢
個故事應該寫成
移咗民唔理老豆老母嘅要分錢公唔公平?
你呢個做家姐唔夠錫細佬囉
正解,要拎著數就要負責任,如果冇拎著數咁咪由鳩佢,盡基本孝道就算,濕制野等拎左著數個d搞,無論仔定女都係
唔識用套?有人扶住佢條撚迫佢中出佢老婆?有人stop 佢 abortion? 一件係唔小心
3件就係抵撚死
咁樓主憑自己努力買樓係樓主既事
如果唔佢做懶閪等老豆個份咪得囉洗撚努力呀
有本事都可以搵個有錢女
我朋友都係住外父層樓
你同你家姐棄養父母, 如果擺上文匯大公已經公審咗, 你仲想點
你都on撚9
人哋阿哥幫家族開枝延續血脈
點解唔係分得多啲啊
咁樓主老豆依家去英國養老定留港先?
去英國養老咪即係養老歸女兒,遺產比兒子??
如果佢留係香港,養老靠個仔,層樓咪比個仔,兩姊妹咪唔好比家用。
自己移左民,唔理兩老,家用又無比,到分身家時又返黎吸乾埋最後一滴血🩸先係最仆街果班
FYI 樓主最後一個回覆係第6頁,都唔多夠料客觀講單野唔明點解各位嘈得咁起勁,正反方一齊加一堆假設有咩意思
仲要個細佬未出身做父母既諗多啲個細既都好正常
又唔知佢係咪讀乞食科,畢業搵唔搵到食,娶唔娶到老婆
你兩個又嫁晒有自己物業,優先保證個細既唔洗訓街都好正常姐

做未計兩個家姐移左民,有咩狗屎垃圾麻煩野都係個細路搞晒…
呢家就話要追求男女平等

明明大家都知上一代不嬲留家產 傳比自己姓

除非你同你家姐生d仔女跟你姓

咪唔會將身家傳比外姓既孫

貪咪貪 直接講出黎仲好
樓主係咪深潛咗
有樓無得分,始終呢關心理過唔去。
樓主起碼撈得掂,如果一樣係撈唔掂等錢洗既,個怨氣應該仲重好多。
on99
講緊樓主無啦啦講李嘉誠做乜撚嘢
人哋兩兄弟覺得公平冇人會有意見囉
而家就係樓主覺得唔公平呀嘛
細佬角度睇咪就係兩個家姐移左民,自己一個照顧兩老咁耐,兩老一過身家姐就翻黎分身家,自己住開嘅屋企好快俾人踢走。
經典故事
咁你起碼都講兩句點解唔應該留俾細佬淨係一句「係咪做女嘅都係咁」想表達乜鳩
你頭幾句已經講明你同家姐都憑實力移左民買哂樓,老實講一早上撚哂岸
你細佬連社會都未投身,仲係要依靠父母資源,萬一父母有咩事佢點照顧自己,留層樓俾佢係好基本保障
你話細佬好似梅啟明咁淨係識攤大手板攞錢話之父母死,父母都仲要留層樓俾佢就話啫,但成篇野提都冇提
結論:樓主葡萄🍇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞