呀爸話到時死左間屋留比細佬

1001 回覆
127 Like 1509 Dislike
三姐弟 即是老豆老母追生仔啦
預咗啦下話
講真香港黎計,食正中西方文化交匯,同埋新舊文化轉替,多數女仔都食到個社會紅利你淨係咬住個禮金結婚丁權黎講真係顯得你好短視
其實你會唔會諗得太多
你哋兩姊妹都已經置曬業而你細佬又未有
你老豆肯定你哋有能力照顧自己
咁正常都照顧個未搞掂嘅先啦
你係咪真係想間屋三個平分
到時你細佬唔好彩能力唔夠只可以打份閪工日日辛苦供樓
呢個係咪先係你覺得嘅公平先
真,成八年可能等到經都收撚埋都話追仔,死雞撐飯蓋
如果樓主喺香港我撐硬佢
但移左民又真係無咩好講
係人都知基本上走左嘅人香港嘅嘢唔會再關你事
講咩就算走左都會關心香港嘅屋企人係bullshit嚟
移得民真係唔好留戀香港嘅嘢
貪錢狗
咁正常都係㗎,你咪唔好照顧囉、反正你當佢普通人佢死佢事,有咩理由要睇住佢如果係咁嘅話斷絕關係算啦,睇血緣睇得咁輕
咪就係
養你咁多年 一野就走撚左去掉低兩老
樓又要分俾你?

再講 層樓係你老豆買返黎 佢鐘意送俾邊個都得
「賣左香港層樓過嚟哩邊置業」
去樓主到置業
等於叫樓主照顧佢
唔比人地夾生肖咩?

你當我先入為主

生1次 追唔到 咪第2次

2個都好吃力 點有能力追多次

再講 第8年ok 追 有仔

你話唔係追

點解唔生第4個?
喺呢個post講社會紅利真係笑撚死人
最大嘅紅利俾男人食咗又見唔到
因為男女不平等 男要比禮金 要有樓有車先娶到老婆
反而女人嫁出去就有層樓

所以如果平分嘅話 細佬會面對絕對唔公平

除非兄弟姊妹都不婚不嫁 咁就應該平分老豆老母身家
不嬲都一人一半
而我男友靠屋企有樓,你肯承認男人係easy mode未?
你講得呢句證明你都係諗自己

如果真家人唔會咁計
咪搞到香港人咁撚閪,女人個個食哂中西自助餐,既要,又要,全都要

老闆又食哂中西自助餐,冇ot錢,冇最高工時,全球保養(香港唔計),勞工政策衰過第三世界
樓主諗得呢個問題就已經知你介意啦
如果樓主同家人關係好既,又錫細佬
你第一下應該係會為細佬放心,
因為細佬點廢都好起碼叫有屋住可以自理
唔洗為佢擔驚受怕
你有冇問你男朋友係咪easy mode
我答你冇用 你另一半點睇最緊要
同埋你男友有冇兄弟姊妹
你應該叫佢平分番層樓
唔係哩個係咪普遍中國人思維都係張d 野留比個仔
我老豆都話第時如果賣樓
1/2 佢退休養老
淨底一半我同我大佬分
我家姐,細妹就冇份
只要屋企有樓,男人就係easy mode
連登咁多弱智男人
聽佢哋講完全冇建設性
點解一定要分俾仔?
佢哋擘大個屁股都可以做鴨㗎
個屁股可以當八達通嘟
你當我先入為主

唔駛我當,你根本就係不嬲都冇排除過樓主老豆老母追仔既可能,但係我回覆果個人講到隔8年就一定係追仔
香港好多兄弟姊妹都係相距呢個年紀,我見得比較多都係原本諗住一個,點知後尾唔小心有左,屋企環境養多個冇問題,又唔想扼殺個小生命,有男有女,唔關追仔事
不勞而獲如果樓主兩老係要細仔照顧嘅
咁分3份邊個先係不勞而獲
同埋就算分3份,樓主又付出咗啲乜值得拎其中一份
樓主乜都唔講,我做外人就唔評咁多啦
樓主移民嗰刻離開父母公平就已經唔存在
佢咁想要公平咪離婚+放棄本身物業
返香港同細佬爭囉
屋企有三姐弟
我同家姐差一歲
同細佬差8年
我同家姐近年都移民並且都係當地置左業
移民置業全部都靠自己
差細佬未出身

如果佢今日死,其實成個設定,佢咁做真係好合理
我相信如果樓主個情況男女方掉轉
都大把人話留比個妹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞