呀爸話到時死左間屋留比細佬

1001 回覆
127 Like 1509 Dislike
兄弟姊妹都唔一定要公平
兄弟姊妹只係一種身份
唔代表啲乜野
香港層樓你有冇份供先?
無就純粹係佢地二人資產, 你無得出聲喎
再置業果間你唔插手咪得, 佢地要留俾邊個係佢地的事

再者
都係要嚟住過世姐, 衰D講, 假如有日你細佬早死過你地, 而佢又無老婆仔女, 間屋咪又係歸你地
吓,你細佬最需要咪俾佢囉,你都上晒岸啦,作為父母梗係見邊個唔掂就幫邊個,最緊要啲仔女安頓晒先放心,尤其你細佬只係讀緊書咋,仲有排煩,結婚生仔買樓有份穩定工作依啲你細佬都未做齊點放心,起碼相比你哋依家佢係最需要嗰個,尤其見你話你哋同細佬年紀相差咁大,應該都唔會close得去邊,唔會相依為命嗰隻 ,都估到你哋唔會幫細佬手啦,點旨意你哋,咁咪自己幫啦
老實講,你老豆冇同你講照顧細佬幫吓細佬,都知你哋點對老豆同細佬,你老豆根本知道唔可以旨意你哋,咁樣同你講到明層樓俾細佬,就係要你唔好打層樓主意,你不如反省吓點解你老豆要防範你如果你哋真係可靠,甚至會俾埋層樓你哋,因為落入你哋手中好過仲要人擔心嘅細佬,知道你哋會主動照顧細佬
如果你哋係結咗婚就更加複雜,可能怕咗你老公,你可能太以老公為先
痴9線
男跟女住咪俾人一世睇唔起咯
咁簡單既道理都唔明

女人真係有著數就要公平
冇就由9啲男人負責哂理鳩你
跟本就係
自己就跟佬移左民
由得兩老自生自滅

有著數就話唔公平
女人真係恐怖 全世界都要圍著佢黎轉
真,自己老豆老母啲錢留畀最細嘅好正常,大果啲等到父母瓜老襯佢哋都一把年紀,要嚟托咩
二次投胎??
你估男人好想結婚? 咪又係滿足伴
仲話二次投胎
你估個個女人肯執屋? 活係自己世界既女人
如果拉埋外人嚟住就唔得
但如果一個住開繼續住,走嗰個都冇咩資料格收租
佢唔抵得咪返去住

想買樓咪自己儲
有屋住慳返租仲儲唔到都冇資格買㗎啦

只可以講為錢真爭餐死
分比連登仔就最好
樓主,你老公同你姐夫層樓有冇屋企人幫手比首期?
你有份供樓但首樓全數你地兩公婆比
如果有人幫,咁你知咩事啦
其實點解要平分
層樓係樓主父母自己賺錢買番嚟
又無欠樓主啲乜
可能佢覺得樓主係大,又settle down晒,會明白擔心細佬多啲,我屋企情況都差唔多,咁我又冇咁大反應,因為我都擔心細個個
自己走左冇陪父母, 責任交比細佬
自己兩個又有樓而細佬冇
父母樓又唔係樓主買

諗唔到做乜仲要咁著緊分, 著數就識諗, 走就快手快腳👍
我講呢個例子咪就係樓主覺得最公平做法囉
屋企人嘅事要下下搞到法庭咁
要完完全任公平 咁其實仲叫咩屋企
你老豆賣咗香港層樓 係外國買返都要住嫁
咁佢同細佬住 細佬叫做陪下你老豆老母
你已經一早走咗 又唔陪兩老 仲要分錢
一家人真係唔好計較咁多
你應該多謝你爸爸喺實際行動之前同你坦白
有時選擇嘅嘢自己都未必有得揀(我指你呀爸)
為勢所逼,幾年前點會諗到成家人會移民
今時今日仲可以飯後同老豆散步要好好珍惜
將心比己 如果你有難題 父母都一定會幫你
我自己就係作為父母,啲仔女已經出晒身,我好好彩啲仔女都好孝順,俾我做吓癈老兩個感情好好,所以細嗰個仲未生性嘅時候,我都唔使咁擔心,因為知百年歸老之後大嗰個一定會睇住細嗰個,我甚至會叫細嗰個要聽家姐話幫吓家姐手,兩個相依為命又孝順根本唔使驚佢哋鬼打鬼,我嗰女又夠晒獨立性格強唔使驚佢俾老公食住。係驚佢變老姑婆所以間屋已經同佢講留俾佢做姑婆屋,又係咁提住細佬要陪住家姐,最好兩個永遠一齊住,但都知細佬有朝一日都會搬出去住娶老婆,唯有叫細佬以後唔好聽晒老婆話俾老婆食住
我自己睇到佢咁講同埋佢哋背景都估到佢哋對老豆細佬點,佢老豆幾唔放心佢哋會食咗細佬先會交俾本身應該最唔放心嘅細佬俾佢做後盾,如果佢真係放心,就已經叫咗佢哋照顧細佬甚至俾埋間屋佢哋,佢老豆公開講到明俾間屋細佬又冇話細佬廢連安慰都唔做根本就覺得佢哋本身唔會照顧佢甚至會食埋間屋,咁樣講係叫佢哋打消念頭唔好侯住間屋,真係鄧佢老豆可憐,連屋企人都要防範
樓主呢到啲連登仔屈你貪錢係佢地唔明
我都係家姐
細個嗰陣屋企人話屋企淨係供得起細佬出國讀書
我讀唔到UGC既話就要讀asso
個陣聽落冇咩野
大左同身邊啲朋友講返先知原來咁係偏心個仔
真係會有hard feeling架
自己日日讀10幾個鐘書但細佬就懶懶散
好彩我自己最後都入到好既local大學

啲上一輩無重視你 咪將同樣回報比佢地
咁叻咪叫個仔養佢地囉
佢地做得出要預左有業報
含啦你,咁唔高興,直接同老豆講,唔好擺係個心度呀
對屋企都計較到閪咁,自己生活又唔撚係差。講到底就係睇唔過眼細佬食晒。講咩重男輕女做乜撚?換轉唔係細佬係細妹一樣搵第二野樣黎屌。 怕蝕底咪同老豆老母單聲囉. 仲有層樓唔撚分比你就唔錫你架啦?咁你直接開個價囉。
你唔鐘意你咪叫佢留番係香港陪細佬囉
你自己搞得掂就咪撚貧你老豆老母嗰啲啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞