澳洲生活討論區(9)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
嘩屌依家 d 申手黨咁撚串都有 ?

做 IT 唔識上網資料搜集 ?

"how to migrate to australia" 唔係複雜過 "I go to scjool by bus" 好多姐下話

Google search 第二個 result 都有 home affaris 官網啦

懶得搵就懶得搵啦

已經有 Ching 得閒打一堆懶人包覆你

自己 follow up 做多少少 research 都懶 ?

英文又唔好 錢又唔多 又唔後生 又被動

不如去英國加拿大啦你
咩叫小白
老實講唔少agent 都係做文件管理多 當然有d 真係比到下意見
當然0 頭緒果時係可以參加下佢地d free talk
但好大程度都係睇自己點樣搵資料去評估自己應該點行
有d 仆街agent 真係老閪都話你有機會even 機會好低
講到尾呢d 野自己知多d 都係對自己負責

唔少Facebook group, expat forum 都有invitation/grant info 睇 全部都係個人分享 有晒佢地幾分幾時收咩state pre invitation 有d 仲會breakdown 埋 講埋個時間線
可以睇到自己個分大唔大機 predict 下大約仲有幾多個月等之類
英文資源大把 中文既就唔多
唔駛諗咁多,佢叫你俾乜就俾乜佢
屋企人多,有時啲文件都有啲亂

仲有搞咗咁耐,政府嗰邊都無彈轉頭或者 request for information
你串我咪串,洗撚客氣
就係做IT先要識伸手,一開波囉得幾多得幾多,再基於有幾多野去做事先會有效率,你識條撚咩
係英文又唔好 錢又唔多 又唔後生架喇,吹呀,關你撚事呀屌你老母
幾廢都好撚過你要靠踩人黎囉優越感啦,俾你樣樣野都勁過我又點,淨係你會睇唔起人呢樣野你已經係個賤種,彰顯晒你人格架喇柒頭
等下啦
我嗰陣第13個月先有email叫我補資料
成兩年先叫我驗身
IT界之恥
移民澳洲所有野係晒個官網度
唔識,人哋都有電話俾你打去問
自己落手落腳可以慳agent錢
根本就唔難
理虧就話人撩交嗌

英文又唔好 錢又唔多 又唔後生 又被動
最好選擇係原封不動
慢慢由治及興啦
佢可能以為Anthony Albanese會親自打電話俾佢
跟住囈佢好似囈契弟咁求佢過嚟
人有夢想,確係同條鹹魚有啲分別
希望佢可以堅持夢想,永不放棄
睇唔起人我又覺得佢唔係
但睇唔過眼,我就絕對認同
瞓啦,柒頭
啱呀Ching 快啲過嚟澳洲,呢度好需要你咁嘅人材
淨係睇唔過眼就唔會加上人身攻擊啦,收皮啦,柒頭
Agent 真心覺得無乜用
如果你係有專業要整牌就更加無用
基本上都係要你自己contact 同搞
最多幫你check 下有咩漏
但係其實基本上你submit EOI 都有講哂要咩文件

我建議真係想過黎的
考左英文試先
除非你搵到僱主sponsor
然後大把時間睇下Home Affairs
其實唔難
邊度有人身攻擊
唔單止英文差,連中文都一樣差
真係陰9公
Agent 呢啲啱有多餘錢
或時間好值錢嘅人
澳洲移民完全公開透明
要嘅文件全部係晒個網度
無乜 red tape
只要跟著一步一步做
唔會點錯
下咁大決心移民
文件野其實好少事
英文同skill assessment 搞左先
呢兩關唔過其他唔洗講
hkstream 就搵到個study visa 先
連係咪人身攻擊都未識分,唔怪得你唔覺得佢有人身攻擊,又係彰顯晒你人格架喇,仲好意思話人中文差
同埋唔洗加咁多黎增加自信,罵戰中講野站唔住腳既人先會用咁多黎回覆
自己submit EOI 我就真係唔建議
反而我寵物移民同租樓都有搵agent 搞
Cargo都係搵包人上黎pack + 過到黎會unbox + collect rubbish
講咁多做咩啊
你咪copy返佢嗰段嘢
睇下有邊段係人身攻擊
又或者我講嘅嘢有邊段係人身攻擊
清清楚楚就最好啦
我仲同你廢噏?你係唔覺我copy完整到隻字最大上埋色你都係唔覺架啦,就等如賤種係唔會覺自己係一條賤種一樣,呢個post大部份都係你咁既人既話你地索性block左我吧啦,反正我都唔會響你呢類人身上得到任何有用資訊
正宗冇料扮四條又要走住嚟屌
好啦,我唔逼人太甚
打撚夠飛機未,block9我未
其實真係幾秒就搵到嘅嘢,反而用咁多時間精神打咁多字鬧人

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞