澳洲生活討論區(9)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
周圍都收contactless 係去啲餐館比cash 有折
90年代永遠都係非常美好
記得唔知九零定九二年舅父幫我哋全家搞移民加拿大搞掂晒
但最後老竇唔肯去唔成事
當時我好細個,我諗10歲都未有
都唔知去加拿大係發生咩事

90年代我舅父已經喺大陸做生意做到風生水起
佢同我講佢嗰部Benz當年全中國得兩架
佢將佢嗰架送咗俾省委書記
當年一孩政策守得好嚴格
我阿媽生咗三個
完全冇事
大時大節舅父返嚟香港一定會帶我哋呢啲細路出去玩
佢又一定係搭的士
成日都俾我阿媽鬧佢嘥錢
有次返大陸嗰啲公路隧道要俾錢
我舅父揸住架車直行直過啲人仲谷晒工
不過好景不常二千年附近福建省政治大地震
舅父都搞到好麻煩
而家基本上喺加拿大隱居做個小市民
係呀
我久唔久都收到同行 recruiting agent 搵我
你有經驗啲工會搵你㗎啦
次次一update完seek同linkedin profile即刻勁多agent approach
D東南、南亞大學真係廢到痴線 讀masters同過唔少呢堆國家既學生做過野 極震撼
互認之後佢哋係本地野雞大學讀完黎呢度兩年野雞 master , 拎完 485 之後搵同鄉僱主擔保一條龍又 一個PR
又話想提升建屋量去解決 housing crisis,但tradie又冇工開,好矛盾
好撚正架
approval rate 跌,planning 錯鳩晒
tradie 本身 shortage 但大量建築公司執左,跟手息口貴成本貴好多公司又唔敢新 project 搞到建屋 target 點都去唔到 政府又話入場起埋一份。。。不過 NSW 應該有大量 apartment 工程所以 tradie 又唔怕冇野撈啦,但要等啲資源配置做番岩晒先
2023年,A staggering 2349 construction firms have collapsed in the past year — with fears more may fall soon.
有好多construction firm係果D可能得1 2條友果D超細公司 見唔少
以史為鑒
我冇補充
當然啦 你做老細會擺最低
除非skill match 得好勁同local 完全搵唔到
我係多倫多
冬天根本地獄黎
我諗呢個問題,大膽啲去睇
會由Pre-fabricated home解決
我都幾期待呢個技術嘅普及
我自己最近嗰個重建project
一路都驚Builder執笠
尤其是我係 covid 期間搞
啲嘢delay 晒唔使講
加埋材料貴晒
我覺得我都算好彩
喺交咗鎖匙唔夠一個月
佢俾ATO下令要 suspend Business
依家打俾佢個Office完全冇人聽
但個網頁仲run緊
佢仲未拆嗰個臨時電標
我因為要搞其他嘢,所以推冧咗佢
等遲啲去租個skip Bin 清埋佢
其實 builder 唔係賺好多
佢哋角色主要都係中間人
睇個合約點寫好多時完了加價,佢哋要硬食
我嗰個project一開始想做埋其他嘢
好似整櫃啊整瓷磚啊等等
個Peter好老實同我講話佢可以安排
但因為人手比較緊
佢話我自己搵人做都可以無謂嘥錢比commission佢賺
呢個builder都非常老實
揸485真係好難搵工
搵咗三個月要減三成人工先搵到
做一排先
有local經驗下一份會好好多
我都係咁諗
反正喺澳洲正職搵多啲冇乜著數
有返些少本地經驗,就係你揀工 唔係工揀你
之前搵工最難搞係好多公司唔請non PR
even 依家呢份都係in 完一大輪覺得我好過其他candidate 先攞到HR approval
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞