澳洲生活討論區(9)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
你要入校風好差既HS 先有咁好服務
我以前讀果間中學RANK 幾百打交都勁少

同LOCAL 玩得埋唔係好難
如果你小朋友係ABC 勁易啦, 我自己果陣都唔係ABC 都其實唔難
緊係啦

後生/老少少個個鬥有個ABN自己接job

冇人想打工
咁平咩?
我有唔止一間俾佢又有買賣比佢先傾到7%左右
Perth 呢啲真係特別貴
Commercial 做緊3.5-4.4%
Residential 5-7%

QLD暫時既rate
我個仔都冇bullying問題
朋友個仔因為生得細同矮
佢班鬼仔同學保護返佢轉頭
驚佢俾人bullying

係香港?咪又俾人post上網

不過其實男仔係學校打下拳腳交都好平常 我細個係香港讀書都有
不過我係打人果個咁解
同埋我都係考慮過小朋友融入問題 所以先係佢讀書之前就移民
而唔係等佢十幾歲果陣掉佢過嚟讀書

我見啲朋友同事 如果係細細個就過黎既好少有咩融入問題
我又未聽過呢隻Bullying
不過搵agent做,點都好啲嘅
唔使煩搵人整水電
如果中間有法律嘢要搞都幫到少少手
陳隨機簡單嘅民事訴訟,唔使律師嗰啲
你要自己搞都好麻煩
我個仔6歲 朋友個仔13歲
讀公校 大家平起平坐冇比較
我地唔係熱門地區 暫時冇咁多鬥爭住

大個左唔知
Perth 全部業主俾

因為樓下report漏水爆左我個廁所先發覺唔係我
因為我擁有既地比其他人多就屈我出錢維修
通過特別投票想拆我合法結構性建築物…等等等

Bullying到仆街 未遇到/冇遇到係好事
但強烈建議比Property manager搞算
一年輕鬆唔少
咩工都高人工啦
WA 好似係第二個最高人工嘅State
我呢度好多人都係業主俾
睇下邊個想扣稅
羊毛出自羊身上

但我啲lease係租客俾曬outgoings
所以租客理想當然俾埋management fees
香港大壓力係因為得只得讀書一個搵錢途徑
讀嘅重要偏向嗰幾科
澳洲做唔到醫生律師會計師
你都仲有好多出路
唔會側重喺金融地產
理解正確
澳洲係一個容易俾人生活嘅地方
香港係一個只能夠俾人生存嘅地方
人人唔同標準

對於一 d 人嚟講可以生活好可能要 40 歲前輕鬆 full pay 間 house 加退休前 1 - 2 間 apartment 收租

或者下一代要輕鬆 fresh grad 100K 先叫有前途

你好難同每個人都 align 到
租比華人,感覺上冇咁多嘢煩
覺得佢哋守規矩
唔會發癲,整亂間屋
咁又岩

Btw
依家租樓唔平呀
不嬲都話QLD係最racist
以前係d上咗年紀嘅退休人士嘅retirement state
好多人d思想仲係好落後好排外
咁呢d都係generally speaking
點都會有人鍾意同唔鍾意
事實上MEL係多嘢搞過SYD
但係如果你唔鍾意出街咁都冇計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞