澳洲生活討論區(9)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
呢d local都大把人爭 好難爭得贏
住遠d其實你係香港都可以返大灣區住 使咩專登移民
無咁誇張
做藍領分分鐘仲好搵

讀書果D 咩補習私校果D
都係谷D仔女先會咁

如果係SYD既話
身為家長識哂HSC 成個體制好過你入咩私校 selective school
剩係簡岩科+補習都夠爭你20ATAR啦

由治及興啦
airtasker 出現搞到個價愈來愈低

做起樓首先要肯定個 builder 唔走數,啲中東佬執撚左走番去老家真係十世都追唔番
根本亞洲人唔會爭得贏班local同中東人
咁又唔一定
你唔經agent。你使咩做application?
佢會自己draft up個Contract俾你簽
中國builder 都唔少
係香港個時覺得支那人淨係識低價搶生意

過左黎先發覺屌你老母天外有天,做仆街野中東人真係嬴撚左幾十條街,有時覺得抵你班仆街國家成日打仗

而家啲鬼佬都谷小朋友讀書係因為知道將來佢哋下一代做一啲普通中下層工種唔會夠個啲人爭,唯有要向上爬
所以點解人地要請你香港人? 中國人自成一國 中東又一group local又一group
佢晌睇樓果陣派paper form
我拎左之後話番去同屋企人傾下先
OK就簽完之後映相俾佢
點知我都未簽
佢就Send個 email 黎話租俾我
唔知啦
可能我疑心重
咁係講緊做老闆定打工
識d 香港人開pest control 公司都做得唔錯
syd以前住南區廚房要小裝修,
個中國人師父幾千蚊job都肯接以為住附近既house,
點知傾落係住northbridge
打工啦 咁易做老細咩
唔驚谷到反效果?
我讀大學果陣見唔少90+ATAR 既人讀U 係咁炒
中學谷得太行

定係而家D 小朋友無快樂童年了
睇你想有不快樂既童年定不快樂既成年

頭個十八至廿年不快樂可以換將來五十年無躺平垃圾既後代咁折墜我覺得好值
我以自身經歷黎講啦 細個老豆老母都迫得幾勁 雖然我係去到高考有反彈因為頂唔撚順佢地 但之後去到外國讀書就覺得好彩佢地有谷 唔係真係雞腸都唔識多兩隻真係讀唔撚掂
呢個真 不過讀書真係唔係全部
搵到食既一係叻仔叻女去讀神科 一係早出黎做Tradie, 一門手藝 做熟差唔多開公司

中間個d 白領 唔上唔落最辛苦 工時數最多錢最少

而家大部分好多後生local 好醒目 問十個有一半都有side business side hustle 唔會打份牛工
咁真係睇你鐘意玩咩

我對上面呢 d 全部都零興趣就唔會覺得有咩悶唔悶

最怕同人迫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞