澳洲生活討論區(9)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
我都係咁諗
小朋友係醒目嘅自然會有出路
唔想佢地太細個就咁物質主義
我地對香港嗰d精英制度好反感
唔想佢地喺呢邊都行呢套
所以揀學校都寧願去細間d diverse d嘅學校
順其自然睇下佢讀成點先
真係白卡,仲要啱啱喺QLD搬過去冇幾耐
好撚慘冇啦啦咁樣死咗6個
係隔嚟時事台啲友急不及待話人係回嗟,我一睇張相加兇手衣着都同個fd話有機會係wog
班連登神探好勁
睇咗條片連警方都未公佈就case closed
香港咪一樣點都餓你唔死
可能年代唔同,我同我妹都係讀最top 嘅私校,又唔覺啲鬼仔鬼妹有咩比較
果班根本唔係澳洲 佢地個眼界係得咁多
岩呀,如果小朋友係叻嘅,去普通學校都可以脫穎而出,晤使谷佢,去澳洲都要繼續谷佢,個小朋友都好慘,佢嘅童年繼續俾人力谷,仲要周圍都係中國人同印度人同你鬥,講普通話或廣東話多過英文,所以一d都唔出奇既係條片入面有個人話有學生住左澳洲咁耐,d英文都可以咁差。
澳洲藥劑師俾狗做
Sydney Public Primary黎講
學生組成diverse啲,成績正常 係咪好難揀到?
越睇越唔想個小朋友返學校講普通話多過英文,同埋中式父母嗰種比較。
另一邊廂,又想小朋友品德好啲、有禮貌,白人多嘅學校係咪free style啲呢。

剩係睇北區都睇到好頭痛,生活機能又要考慮
依家要求起到
唔要求起好
日落條款到期賠撚死發展商
我就食過佢地啲賠償
你可以攞個地址Google吓
睇吓最近呢一年有冇曾經擺過喺agent度放租
但係咁樣都唔能夠100%肯定唔會有事
你真係驚嘅話,都係 through agent去租
啱啱呢個復活節假去咗Adelaide
啲嘢食好平
但個城市比較靜
呢度起樓好似淨係重視structure only咁
1985年起既commercial鋪頭牆身底部可以係空的
d水可以係成塊牆下面流動
所以……你個情況不意外
咪傻啦,實情情啲細路唔想講中文,啲父母用好多方法想個仔學中文都唔成功

雖然學校9成係亞洲人,個個都只講英文,因為大部份都係澳洲出世或都好細個就過左黎,係有好多都識聽中文,但唔會想講,包括係屋企
願聞其詳
依家d新樓真係唔知
我已經唔再睇新樓location差但價錢頂級
其次用料真係好差 QC又差
有時諗俾發展商賠錢都係件好事
好過揸層垃圾樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞