澳洲生活討論區(9)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
Castle Hill 都有喺我個list入面
具體有乜好?
住過一個月,
唔知有乜好過syd,
純綷貪平諗過下relocate去mel
睇你個人有咩喜好 人生咩階段架姐
skiled visa 過黎特別係做tech/finance 果啲 syd 係最多工作機會
同埋落腳想搵番近似既生活環境都無可厚非 settle 左拎到pr 先再諗 relocate
基本上 d 人都係 complain SYD housing cost 貴姐
大把boomer downsize 可以full pay la,洗撚外國人咩。啲本地人幾十年前買間屋幾萬,依家幾百萬賣俾你
仲有 deceased estate
所以做人要睇得開,做我呢行見到啲客仲撚細過我但有一大舊存款,有時真係懷疑人生

講到尾,係呢度想舒適生活總比香港容易既
Thanks
BTW 講番個case
我application都唔簽番俾佢
就話租俾我
九成係scam
同工種比,SYD 人工同其地方唔會差好多
食飯我覺得MEL仲貴SYD少少
得樓係貴好多
主要係MEL比較多function/festival
特別係sporting events
SYD來來去去都係得easter show同vivid
呢d MEL都有
仲有Grand Prix, Australia Open, Melbourne Cup, AFL Final, etc.
食嘢都係SYD貴,特別係海鮮
搭車都係SYD貴
佢個daily cap高好多
其實唔經agent好common
可以慳返每個月d agent fee
好多全職收租嘅人都會選擇自己manage
我覺得除非你要AIM 95ATAR以上
如果唔係上面D野全部唔洗做

不過補習同學校差別如果係中遊份子係幾大
個 SCALING 咁多年都無改
校內計50% 分 校外計50%
然後校內分計返校內排名 同你間學校既總performance

我有個FD 係TOP1~2 學校包尾都有96ATAR
其實如果要返CBD full-time on site
份人工扣埋租仲有幾多淨?
呢d人會唔會post realestate.com?
如果冇想問下仲有咩網會睇到佢地d listings? Fb?
真係唔熟佢點計分法
唔同state係咪都一樣?
以前就gumtree囉
而家就唔知
最膠呢樣
唔同STATE係唔同的
但最後出黎都係ATAR

好彩當年YR11 就知哂HSC 係點計ATAR
輕鬆係垃圾公校無補習過左愉快既中學生活
housing貴,public transport貴,學費貴
加埋加埋唔少嘢
我就極少坐火車,泊車行toll就真係貴MEL好多

有乜海鮮咁貴?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞