澳洲生活討論區(9)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
岩岩聽話想加海外人士印花稅
25% 唔知係8%加25% 定好似新加坡直屌 25%
政治就係移民搶高
實際係供應完全跟唔到 房屋政策比covid 收左皮
同QLD前兩年一樣
排後面睇嗰啲基本上冇機會睇層樓
隔離再隔離屋開2.2m
5小時後2.6M成交
好多屋都係24hrs內沽出
反而想知off market可唔可行
Perth 熱唔熱 ? Brisbane 今年熱到頂唔順
有一部份係off market
未上盤已經賣左
但上market就更多人搶咁解
嗰陣特別時期姐
依家冇咁瘋狂啦 大部份轉曬暗盤同拍賣
或者offer最少要over幾多 但都係冇咩空間講價
MEL COVID嗰期咪一樣
靚少少layout一多人bid就坐底加200-300k
我地買嗰間一開價係1M
到auction前已經加到1.1M
最後6-7個family bid到1.3M
前排銀行搵人嚟估價話1.4-1.55M
夏天可以去到40幾度
不過大部份時間都係地中海氣候
我覺得非常舒服
冇咁瘋狂都係因為息口高?
係既話 一減息又黎料
啱啱有條友出黎鼓勵squatting大受歡迎,
再加埋係咁吹取消negative gearing同cgt discount ,
一次過整死晒d炒樓既人
negative gearing 呢d 有錢人玩意邊有咁易過到
炒高哂啦嘛
一野取消就激動咗 d

Adjust 下就可能嘅

不過 cut 移民咁易落手呃選票嘅野無理由唔做啦

邊家唔唱對家都實唱
perth邊區
有無人住過Melbourne 北區 好似Moonee Ponds,Brunswick, Preston, Northcote呢啲位。好唔好住 會唔會話治安唔好咁
如果係真咁交投量會減少
但嗰啲大陸人更加唔敢放盤
個價長遠更加難跌番落去
香港真係模版
鉗制交投只可以 buy time 解決 supply and demand

Keep 到 house price 横行俾你追已經係德政

以為用 policy 推冧 property market 會好過癮嘅人其實無諗清楚背後有咩 implication
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞