澳洲生活討論區(9)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
現金生活?有人收先算啦
負責運現金個間押款公司生意大跌執撚埋啦
咁即係要硬食個surcharge
我見credit card 同 debit card 又唔同
有無其他電子payment 方法係唔駛charge

我都唔想用現金
唔少香港人日日扭擰擰咁覺得個個國家都好歡迎佢哋可以慢慢揀
但唔多錢個啲支那人要移真係慘撚過萬里長征,一定要好憎斧頭幫,仲要無番咁上下堅毅同決心都搞唔掂

佢哋為左考英文試會狂讀,又會去考咩翻譯試,叫佢去 regional 幾遠都肯,仲有唔少賣血賣身先拎到試問唔憎支那點會肯付出咁多
跟本上 surcharge 就當 tips
1% 就算鳩數啦,你咁都計過到黎做人好辛苦,因為你一定會將所有價錢乘五再用港紙比
好多舖頭都唔收surcharge
EFTPOS 更加少收
澳洲早排新聞先話剩返10%現金交易
準備廢除紙幣
呢啲國際牌轉過嚟得唔得㗎?
新聞講嗰間冇執到
只不過唔夠人做嘢
差啲要政府俾錢吊住條命
睇vicroads 好似可以
有冇巴打試過
早幾日出去食飯現金10%off
EFTPOS 9成都唔使
CBA Cardless cash 都算方便
Armaguard 有班商家出錢俾佢頂住個龜頭,佢話唔使最後linfox 出

之前有數據話疫情前現金佔60% 而家得番13%
初初總會嘅
原諒我啦
Perth 呢度都有
不過得5%
我諗G S T大家除返一半囉
你邊度有10%咁正
呢兩日出街都見到多左黐線佬
口噏噏咁蕩黎蕩去
今日坐電車去程回程都見到
基本上冇人敢坐佢附近
我呢邊都係 5% ,去食麻辣燙一定拎現金
現金就唔會俾 GST 架啦班友,啲現金係用黎俾黑工人工架啦
GOLD COAST Brisbane好多韓燒cash 15% off😂😂
melbourne springvale 果頭
不過其實好多餐廳都無呢d offer
今日出數據,二月又十萬人報到
兩個月已經22萬

再咁搞法下次 one nation 嬴多幾席 senate 都有份
之前又話收緊返嘅
印度人除外丫嘛
而家係最大外來人口收唔緊
總定居人數,包括 PR / TR / 學生
呢個痴撚線政府同印度佬簽個專業資格同大學學歷互相認證
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞