澳洲生活討論區(9)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
人地日日片一轉秋名山,連邊個渠蓋轉灣都記得
多個一年期 彩你都on9
都唔係嘅
COVID之前租務市場比較靜,嗰時可能得
下,你哋講既 upfront 原來係預繳!!

不過你唔租下個月又多十萬個移民入境
呢單野真係好撚好笑,海陸空軍都全部訓著左咁
以前係可以6個月加一次
貪心嗰d landlord會同你簽短約
但係都會有上咗年紀嘅求安穩簽長約
我同事租咗個地方成六年
同事仲俾嗰個agent選為年度最佳租客
個業主六年來都冇加過租
呢啲真係難得嘅例子
唔求賺錢投資
有d老couple 真係後生買落大屋,退休仔女大哂
吉左間屋, 租出去圍番條maintenance cost

不過都要好業主遇到好租客先可以6年唔加租咁長情
太多閪客
其實好多retired couples都好好
佢地唔志在賺好多
收租夠使就得
反而d後生業主就加得比較aggressive
唔加租就係好業主我唔同意
呢啲買賣你情我願唔好道德綁架
市場機制自我調節
無需多餘嘅情感投入
其實冇咩 aggressive 唔 aggressive
市場唔容許你開到10,000,000一個月冇人睬你
講起 retired Couple諗嘢亦都唔應該咁單純
老人家嘅福利係咪不合比例地多一路都有爭議
後生嘅稍為有啲錢有啲工作能力負擔嘅係成個社會嘅支出
你嘅comment顯出你對社會制度嘅無知
巴打你真係看透世事
我呢d無知嘅小輩都係行埋一二邊收收皮先

想請教下
4張野做IT寫app,英文仲係I go to work by bus無乜new word響個腦,有咩移民plan可以搞同有幾多成功率?
帶住香港份工過去(約55萬 HKD年薪),用澳幣出糧著數定去到再搵工好D,果邊IT搵工易唔易同人工高唔高?
如果我有Crypto資產,洗唔洗申報?
求指點一下
482/186 有超低機會
189 190 491 可以睇下下個fy 點玩, 今個fy 應該加埋要90分?
500讀書轉485hk stream(可以spouse 讀,自己full time work right), 批到個500就應該幾穩陣

有得帶份工黎當然帶 呢邊搵到再resign, nth to lose
搵工易唔易就睇skillset, skill level, english level 同運
人工上番seek 睇 senior level 應該after tax 都係同你依家差唔多
crypto 應該都係照計番CGT 問會計師好d
根據你邏輯脈絡
你點證明個租客唔係搵緊業主着數?
無法證明邊個搵緊邊個着數
邊個對邊個好
就應該用市場機制決定
除非你係非牟利組織做業主
咁樣問下491係幾遠先為之偏遠地區?
偏遠地區係咪一定500M內無地鐵或商場?
有無咩偏遠地區推薦
救命
呢啲咁基本嘅嘢都唔識
即係完全冇做過功課
你咪去隔籬枱專講移民個post問囉
建議自己上home affair 睇 呢d 問題有d 太basic 問太多會比人屌
偏遠地區既意思係除左Syndey Melbourne 同Brisbane 外所有地方
Perth 同Adelaide 應該比較多機會 但對比上黎唔算多
首先我唔知有"隔籬枱專講移民個post"呢樣野
第二係咪小白連點開始搵都未識,想黎睇下你地點答再去搵都唔得?
第三我未學過乘數,連"乘數"呢個詞係咩都未知,而家要做呢本越級功課,我唔打開黎睇我就唔知入面有"乘數"要做,你係咪覺得我打開前會預知到入面有樣野叫"乘數",然後唔知點解突然憑空get到"乘數"呢個詞,去做"乘數"既調查先,再返黎做呢本功課成件事係好make sense?
第四對你黎講係基本,對小白黎講唔識就係唔識,分乜野基本唔基本,洗唔洗擺個高班款黎睇唔起BB班既人,真係咁想要優越感咩?
不過都多謝你話我知有移民post,我會去搵,bye
你講嘅嘢成立
如果你係個小學生
咁大個人就唔好咁弱智
仲有呀,小學生學數學所有課程嘅嘢都係被動㗎
你選擇移民你係做主動
係咪冇人教過你Google?
你唔使理佢
條友撩交嗌
其實有immigration agent 可以搵嘅

我都係搵Agent搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞