澳洲生活討論區(9)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
我就係好confused
明明記得係唔同
但係最後都係ATAR
覆咗呢個post咁耐 先醒起呢度係 澳洲生活 post

我啲問題應該係去移民post度問先啱數 打攪晒
剛剛發覺 Assuie Football 其實幾有趣,自己有睇開NFL, Assuie Football 無甲好似仲爽
我上次返去fish market食海鮮
mud crab/salmon/scampi全部都貴過MEL
其實無咩所謂,移民post 好多人鳩 up 反而呢度真係個個有晒情報

美國佬啲運動食撚屎啦

NRL 先係真。男人活動
baseball 對比 cricket 真係細路仔對大人一樣
fish market 係一個100%用黎呃大陸遊客既地方間間鋪都係大陸佬夾人兩舊水買一隻焗龍蝦
儘量唔好自己manage
好撚煩 特別有body corporate嗰啲
Body corporate bullying特別對華人
最後都係搵返property management
cricket 我自己都有興趣玩, 香港真係少機會接觸。
個5% property management fee 仲要tax deductible 真係唔撚好慳
我地大部份都係買sashimi嚟食
同MEL嗰d遊客區嘅market比都係貴
D scampi又貴又細隻
黎Perth啦
又輕鬆,人工又高一截獲
同埋係個客俾架嘛
唔係業主俾
Agent會同租客傾%
真係唔好攞苦黎身
我年年都去,入到場試過俾人問我係唔係 bookies (因為華人入場睇 test 絕無謹有)

今年年尾要打撚巢印度佬,繼續做兵器榜龍頭
聽完上面巴打講教育, 競爭,有錢人數量,父幹
大人細佬都大壓力,嚇一嚇
好似同香港差唔多
你去遊客區? 我覺得差唔多,咪又係
Crab $50-70
Salmon $30-50

呢啲海鮮價,你睇一日半日個價黎比無乜意思
有時我貴幾蚊,有時又平你幾蚊
我就唔覺超市d 價有好大分別
全世界都一樣架啦
除非你唔係呢個世界
悶撚死 不了

同埋你講緊咩工先
根本到到城市都係咁架啦

傻鳩先以為得香港係咁大壓力 你要成功根本到到都一樣要競爭

你鐘意做廢物躺平垃圾就邊到都一樣可以做 你肯做低收入人士到到都可以躺平
留番少少蜜月期俾我FF
希望老婆唔好走火魔玩番香港果套
咁你一定唔可以揀SYD呢種地方落腳
呢啲地方只有比較
不過環境係贏香港同埋世界上好多地方
水電師
送貨師
起樓師
呢啲都賺錢
自己做老闆搵幾十萬一年唔少人
想做躺平撚去NT啦 一定無競爭
Perth 無呢啲野
雖然我黎左唔係好耐 但so far 覺得呢邊就算讀唔成書都有好多野可以發展 普普通通打份工住遠啲生活都過得去
萬一小朋友真係讀書唔叻都叫多啲出路 唔似係香港讀唔到書就世界末日注定一世地底泥咁

但我自問未熟悉呢個地方 有錯請指正
我個睇法係 有得必有失。
本身香港人喺世界嘅層面都係勤力搵錢出名,到底要Keep住呢一份精神去第二個地方,定係再搵另一啲途徑好 就人人唔同。

可能我講到咁,最後都係谷

但我好肯定,喺香港係多啲途徑谷細路,咩都有比賽、咩都有班黎考級。啲嘢好集中,你可以一放學就帶個細路去一座商業大廈 上三四個班,中間再做埋功課都得。

反而唔肯定如果喺澳洲想谷,有無咁方便。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞