澳洲生活討論區(9)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
Stamp duty唔係買樓先要俾咩?

外國人都買唔到二手樓,加stamp應該唔會影響二手交投
見到樓上有MEL 巴打講Glen 多華人同埋校網好
想問下隔離Mount 會唔會少d 華人
同埋校網係咪都okay?

我睇better education 就都唔差
但係見有人話成績起伏好大
唔係穩陣的選擇
Target 1.2M (3~4房) 但係feel like 要1.5M
mount waveley 其實都唔少
詳細可參考人口數據
https://abs.gov.au/census/find-census-data/quickstats/2021/SAL21013
請問有冇巴打試過租樓係個業主唔經agent同你deal?
請問個流程係點?
我自己驚有機會係騙案
果d咩rental scam

啱啱就睇咗樓
之後個業主俾咗份application form我
個心十五十六都仲未填番俾人
Glen Waverley同Mount Waverley都係多華人
校網要睇下你個expectation係點
小學其實95以上已經係好好
中學就排名100以內已經係decent
當然啦,有好多家長會追求99同top 10
咁樣斬人,我睇怕呢排都唔敢去人多地方
好癲,斬死咗幾個
9個月都斬
知唔知斬人嗰個係咩人?
應該都係D junkie或者白卡
Bondi Junction以前夜晚勁多junkie同埋醉酒佬
痴線佬機會奇高
轉去大城市,死留一個城市而搵唔到嘢做係冇意思
唉屌
其實個女十年後先入中學
咁快要買定真心唔知jm9
而家top 10 以後都唔知係點
真心講句,過到嚟就唔好太執著排名啦
去外國都係想小朋友讀書讀得開心同輕鬆D
俾你入到D所謂名校又要操到好似係香港咁
咁又何必呢
我問過呢邊親戚
佢地話呢度top 都唔stressful同香港無得比
佢地過左黎幾十年, 仔女係度出世
唔知係咪outdated

同埋我都仲struggle 緊入唔入private school
投資好大 但係好似exposure 多d
想佢接觸多d 野 >>>>> 死讀書
以前就可能冇咁stressful嘅
而家D強國人死補爛補仲有D印度神童
搞到個個都好似要追進度咁
你睇返Glen嗰邊D學校你就知
好嗰D全部8成以上學生唔係英語背景
讀唔讀private就睇下你點諗囉
之前都有巴打講過private係用嚟networking多
你如果附近冇好學校又唔想搬
讀private都係一個option
我自己就主張如果小朋友係讀唔掂
咁就讀private都係嘥錢
我覺得冇問題 冇人話過黎澳洲就唔可以care學業成績
我返工幾個director grade嘅老細都係谷佢d仔女入高ranking中學 都想佢地入到d好科 唔只得華人asian咁諗

身為公開試都考得算唔錯嘅過來人 始終認為考試係要操練先得
當然啦 過到澳洲都真係想俾仔女接觸多d唔同範疇
其實我都係諗點鋪好d條路出黎
佢點行/行唔行就等佢自己決定
讀唔黎都唔會迫佢
最近睇左個YouTuber條片分析得好好,帶來少少啓發,搵左幾個係澳洲讀晤同類型school既過來人分析。
https://youtu.be/JGOfWsg3exc?si=2iB865p_MOpfMFtm

Independence school=私校
Catholic school=天主教學校
Government school=Public school,Selective school(需要考入去)
讀私校的人,家長主要都係為咗將來有好既networking,師資充裕,課外活動亦都廣泛,同香港家長諗法都雷同。
讀Catholic school的人,成績平平,學費只係平私校少少,但課外活動比Government school多啲。
讀public school的人,有啲就跟地址直入,咁例如比較多富人的地區,大陸人同香港人多,top既public school全班有9成係中國人同香港人,少量印度人,咁你睇吓自己的小朋友係咪想對住呢啲人讀書成長,全班人講普通話同廣東話多,好晤diversity,你黎到外國,晤係應該俾自己小朋友接觸多d晤同國家的人咩,呢句說話講得好啱。大陸同印度班家長好癲狂補習,同你鬥成績,你係咪想咁chur先?
然後有個細個讀selective school的人,話入面學生全部係原本學校都係名列前茅,去到selective school大把人勁過佢,有學生因為成績唔合乎要求被勸退,咁讀selective school就要一直keep到學校成績要求。
我老婆有D同事都送咗仔女去讀私校
咁唔知佢地係真心定講反話啦
好多都叫我地唔好讀私校
話私學D小朋友乜都比較一餐
連飯盒都要比較下
仲話D課外活動好貴
唔想參加都唔得
因為其他小朋友都參加
我之前搭tram見過有私校生戴住隻30k AUD嘅Cartier返學
所以我諗如果冇返咁上下家底嘅都真係唔好諗私校
特別係出名嗰D
對我嚟講培育下一代價值觀重要過佢將來大個搵幾多錢有幾多層樓好多

一個人由細已經心理扭曲到淨係識鬥識比較其實已經 whole life ruined

講真喺澳洲正正常常生活點都餓你唔死

做人唔洗下下都贏人出人頭地嘅

我寧願個細路童年學識點樣開心快樂

反正佢個人本身醒目嘅點到搵到夠錢過生活

唔係一定要高級物質享受先叫成功
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞