澳洲生活討論區(9)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
識人係度做barista 雖然唔算好高人工 但都叫可以獨立生活
香港地同樣既工如果唔痴屋企 都幾難養得起自己
宜家 syd 同 mel 多asian 到一個點 如果見亞洲人樣就打都幾唔得閒
apartment而家幾錢租?
MEL cbd 1br就$500pw左右
成日都請唔到人
有人肯做嘍飯應啦
你搬到嚟WA住就係呢度人
邊理你邊度嚟啫
咁咪變左好似香港人咁囉😂😂
香港人歧視大陸人
大陸人歧視香港人

唔一定要打既
係 悶唔悶睇人
香港人都會排蝗啦
屌明恰Perth 人
講到牙血都出埋先有差唔多9%減到七點幾percent
真係冇陰功

講起Commercial
早大概五六年前都有諗住玩
不過成日覺得呢啲好睇經濟環境
但係住就永遠走唔甩
我見到市中心角落頭大埔超過五年都吉咗喺度
之後肺炎死到屍橫遍野
好彩嗰時冇玩
唔知你有冇Commercial經驗分享吓
其實個個熱門移民國家都係咁
係睇下邊度壓力冇咁大
SYD呢d超多華人聚集嘅城市係會壓力大d
而家又未至於香港咁嘅
但係睇個趨勢都係遲早嘅事
residential租客點扣稅?
Commercial就話啫
至少750走唔甩
Studio 都600 up
其實當好難租到樓嗰陣
業主可以要求多d嘢 例如就係租客負責埋outgoings

Commercial好睇你買邊類型
Retail lease就最複雜麻煩 儘量避免
但依家得餐廳冇得代替廚房出品冇得代替
其他都可以網購廠家直銷
偏偏餐廳一定係retail lease
你買medical centre 會在工廠大廈就可以係commercial lease 簡單好撚多
最好最好搵獨棟冇body corporate既commercial
但係價值又唔一樣有好有唔好

但commercial基本上升得慢過住宅好多
主要係租金回報高 好易就7%+(淨income)
lease 3/5/8/10年起 好位置最少8+5年
而家租樓價錢次要
人哋肯租俾你先算
咁當然都係睇你出到幾多錢啦
但幾十人一齊出價嗰價可以高到嚇死你
咁香港本身都唔係multicultural
個個都話佢有辦法我放租冇租過樓所以冇深究
可能係可以home office畫一個區域做office黎claim一部份掛
直程唔夠打啦
講緊一年最少爭成13k租
咁要問下MEL係咪真係咁難搵工
我呢個價未係最update 舊年開始已經貴到唔洗睇

我都係出黎做嘢之後讀日文,有心做真係唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞