澳洲生活討論區(9)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
加拿大好多呢類人士
呢類人士既官先多
係圍內熟同係大陸做開生意先知邊啲人大陸著草啲官員 佢地仲早過我地香港人移民潮
我都係Adelaide 搵緊工,搵到想放棄
你超好彩,如果爛尾搵人接手真係難過登天,無人肯孭個保養期
大既好似 probuild 都要死,W hotel 起好90% 最後個10% 都搞撚左年半

材料貴真係死因,當然疫情後工人短缺人工狂升都係問題之一
所以我都話要 supply side 解決左先會加快到起屋速度,而家 builder 都唔敢孭太大風險
除非燒焦,唔係既倒晒固體就得架啦
記住唔好買 cheap 既粒粒,一定要用趁半價買啲靚野,唔係會洗唔乾淨
一定會先冲水,用sponge洗甩晒啲嘢先放入去
我唔會 倒走哂啲殘渣就直接隊落去
Audi牌夠平
真,唔會用粒粒,一定係買Aldi散裝粉,落幾多自己決定
Aldi嗰隻好似評為最好
佢隻洗衣粉都係
平靚正
買盒試下先
唔得你下次黎同我溝水飲晒佢
無聊走去計一計個玩法係點樣
假設餐飯$100
GST $10
Total $110
完全冇優惠
食客比110
舖頭G S T收入減G S T 支出呢度唔理住
當呢個數係邊際利潤
佢要俾Tax $30
即係舖頭係呢一單生意上實收$70

5% cash 優惠
個客比104.5
慳咗5.5
舖頭實收104.5
賺多咗34.5

10%
客比$99
慳咗$11
舖頭賺多咗$29

15%
客比93.5
慳咗16.5
舖頭賺多咗23.5

如果計埋G S T影響
舖頭每一單再賺多$10
粒粒都幾平

Finish的確係好, 只係半價買都好肉痛下
Aldi 果粒有時我部機會見到果粒野成粒痴左上去個架度
再洗多次
應該係部機問題
唔使擺入架
個次睇YouTube 有個洗碗碟機磚家話直接掉入去就得
之後感覺真係乾淨左
掉入去底部就得? 果度唔係仲低過最低個條噴水風扇咩
個粒野既原理係入面注水之後彈開個蓋咁粒野會跌落去,之後溶解

但好多野個一格有水氣,個粒野個面會少少溶變成好痴,一開個蓋都跌唔到落去

你可以每次放之前用張廁紙抹一抹個一格,咁就保證乾爽會跌到落去
要我每次都咁做不如我聽你話直接掉佢入去算
唔好買樓花真係世界通用永恆真理
好似係睇你用乜program洗,有啲program 洗兩次梘,好似係第二轉先會彈開個蓋。所以我用快洗program會就咁倒梘入機,如果normal/scrub就會落梘冚蓋,再喺外面落少少梘俾佢洗第一轉用。

PS Aldi啲梘濕咗水氣真係石頭咁硬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞