澳洲生活討論區(9)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
其實如果用簽證原因唔in你係犯法
真心唔知
不過big 4 bank 同Macquarie 都auto reject non-PR, 份CV 去都去唔到recruiter 同hiring manager 度
就算真係都唔用呢個原因啦
不過公司角度應該都係PR > 491TR > 485
可能會諗會唔會做做下要番家鄉之類
最後變左鬥低人工
唔會呀,我舊部請好多 4字頭,但大部份都係香港 second 過黎,唔係 local in

佢哋好鐘意請亞洲人做跑腿,啲 SM 做到仆街
估唔到ANZ, NAB, CBA 同Westpac 都鐘意喺香港second 過嚟
sorry sorry 睇左 big 4 會計師樓
icic... big4 唔考慮喇... 同年資要再減兩三成
唔係㗎,你睇吓幾多僱主喺廣告寫出嚟,好多人真係唔知係犯法
我理解係工作要求pr/citizen 唔受tr 玩 同簽證原因唔in 唔同
一般都係直接ignore / 話有better candidate
就好似年紀、性別、種族
應該唔會有HR直接講出黎啫
真係犯法咩 ? Google 唔到

Job requirement 唔可以寫要有 unrestricted work right 咩 ?
如果visa not allow to work 咁梗係正常
佢係講緊 TR同PR 兩種visa 歧視
唔可能係犯法,合理就得
政府都帶頭某D工必須要citizen, 自己拉左自己未?
我唔同意
https://humanrights.gov.au/education/employers/quick-guide-discrimination-law

呢度都講到好清楚
Discrimination can be against the law if it is based on a person’s:

race, including colour, national or ethnic origin or immigrant status
sex, pregnancy, marital or relationship status, family responsibilities or breastfeeding
sexual orientation, gender identity or intersex status.

Immigration Status 係其中一樣
可能Citizenship 唔包喺 Immigration Status 入面
我唔同意你個唔同意
例如Calvin Klein要請男裝底褲model
一定要大碌撚
我可唔可以因為你細碌撚(disability) 又或者係女人(sex)唔 in 你而構成歧視?
歧視呢樣嘢,真係視乎你有幾想同佢鬥
最後都係打官司嘅嘢

上面講嗰啲公司因為你唔係PR唔請,入到去可能仲mean。
政府有需要嘛,好多federal 嘅工要security clearance 但係state 無需要security clearance 嘅工係485都請,我喺政府嗰陣都請過
澳元又跌到pk
拿拿聲換埋d 港幣
美聯儲唔減息 美金走強
澳元弱到不敢想像
現實點會咁樣做嘢㗎
佢turndown你都會寫話搵到其他更好嘅Candidate
點會講話因為你碌撚細
如果個HR咁白癡講啲咁嘅嘢
你又錄咗佢音佢就上到庭輸硬
但佢哋點會講呢啲嘢
佢唔知或者唔受tr既話你根本in都冇得in
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞