澳洲生活討論區(9)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
唔怪得我就快訓街
邊區?
試下起租期比早啲 同可能叫高少少價
見大家講開租樓,有個問題想請教一下。
其實realestate 或者 Domain 上面啲盤係咪已經係全部?
定係會有啲盤係contact agent先會有?

香港好興貼出嚟嗰啲公廁盤或者假盤,實際又有另一堆盤。
你報過d agent留過email的話
之後有時佢地會有advance 盤會email 你
同埋唔記得邊間有自己的website, 會post 果度早過realestate 幾日
琴日Donvale 一間inspection完 成3-40人排長龍inspection
我半年前租
upfront 半年 再+20
不過我有狗
有啲realestate有自己圍內社群group
新盤會擺嗰度先 兩個禮拜冇人要就推出公海
某程度上都係啲唔吸引既盤
想問有冇Sydney南區好既廣東話學車師傅推介?之前搵咗個學完一輪都唔掂
租樓方面
巴打可以check check
https://www.property.com.au
你打個地址上去
佢會估番應該可以租到幾多錢

我自己就啱啱租左balwyn 既apartment
都係 6 months upfront, +20
仲有係同個agent 吹下水
8下佢收到幾多application
佢手上 D application 開咩價
最好可以當面提下你會開個咩offer
我就係咁apply 完第二朝已經收到offer

希望你哋啱駛
呢個網好好用喎,佢多好多關於個物業嘅資料
地皮size,屋size,幾時一手 買,中間經過幾多手
感謝!
要去到咁盡6 months upfront, +20upfront 利息加埋6個月差唔多等於每個月比多700蚊hkd
無得咁計...總要俾bond 唔通又要計埋果度d 息
香港都要交2個月deposit+ 1個月租 + 0.5個月agent fee
同埋如果澳紙升返 你唱定左錢又賺左匯率
租到啱心水同唔太overbudget 就算
點計咁多
有時有 d agent 會有 d 就嚟 end lease 未清潔嘅盤

好彩嘅話
之前有學生想一次過俾3年租都俾人reject啦
6個月upfront都唔算盡
之前上 cradle mountain
我架車仔過灣下下都要減速唔係會 slip / 過對面線
我後面架 fuel truck 下下都貼住我尾
讓佢過之後過幾個灣就唔見左佢
一年加到十幾至幾十%,
ll梗係唔玩咁長啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞