冷氣討論 (11)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
岩岩追po睇返咩叫420
但佢地既室外機闊780左右 應該我唔岩用架?我窗口個窿闊590
想睇下有無建議呢個窿可以裝到邊部
係睇個石屎台有幾闊,唔係個窗幾闊,個窗夠位出部機就得,唔夠闊咪打斜出咗先搬反正。
以樂聲做例子,佢對腳距419mm,你個窗都590闊理論上個石屎台唔會窄過個窗,咁就夠放部機。

菱重部外機就肥啲,腳距就510mm。

我果度係咁 我唔知出面係咩樣 我諗呢個樣係咪預都係得呢個窿 無石屎台?
個師傅就俾左呢個size我 叫我fit到呢個大細
然後見都係得三個品牌揀
而大家又好似樂聲都麻麻評價

20年樓 都係會果時未有裝分體架?
就算無石屎台你部窗口機係用鋁架裝,咁換分體⼀樣可以做過個鋁架裝返出去。
當然裝窗分就簡單啲,但你呢個位起碼出到420部外機先,要裝420都無話唔得。
窗分好似無乜選擇, 有無D 3/4 既窗分,
本身係窗口機位黎, 但因為個櫃遮左個窗口位, 唔想漏空佢, 所以改用窗分
今年樂聲同珍寶都cut晒啲3/4匹分體
你要外機盡細⼀係樂聲樂信⼀係珍寶嘅一匹窗分
https://www.general-aircon.com/zh-hk/aircon/Split_Type#430
正常房用係咪3/4 夠? 窗口機,
廳窗口機用2匹夠?

唔講座向有無西斜,單論空間而言兩間細房應該都夠,但變頻就最好直上⼀匹,大房要匹半啦,廳如果開廚就⼀定係兩匹半。
我呢面個師傅話可以做到 但因為440高 可能要將成隻窗框拆走 之後再補返 但咁樣做就大啲機會漏水 因為只係補一面膠水 外面果層無搭棚 所以補唔到膠水 如果咁樣會唔會都係揀返窗分好啲 定其實問題不大?

如果420 ok MSZ-GS09VF呢部係咪都係一個好選擇定仲有更好推介?

唔該哂ching咁詳細解釋
向北, 廚房係可以關實既
如果要求唔高只係想轉分體就窗分算啦,好過搞咁多嘢一陣手尾長。
冷氣佬同你拆完再還原個窗你真係唔好預佢手工好,唔跌落嚟已經好好
其實間屋實尺幾大個廳幾大?
按比例睇個廳唔要求好凍應該兩匹都夠做。
716尺
不過走廊我無裝門
今日見到開利窗分廣告
好奇究竟係邊間既oem?
窗分1.5ps 買三菱MSY-GS12VF定 panasonic CS-LZ12ZKA 好
咁你穩陣兩匹半好過,兩匹驚你裝完後悔尤其係變頻。
如果打算平平地買定頻R410A貨尾機就可以考慮兩匹。
要靜就三菱要功能就樂聲。
同埋呢兩部係420唔係窗分,窗分個外機係同窗機差唔多一樣。
sorry, 係420 先啱 如果我接受到panasonic 變頻窗口機個聲音,係咪肯定冇問題
同埋窗口機買hu90aa 好定hz90za
一個新款,但另一個冷暖
機電署見會有hz90aa
係呀,但hu90aa 新出啲,好似個摩打勁啲不過就冇冷暖,有新買新嘛
我講係新嘅HZ90AA,唔係而家嘅HZ90ZA
係咩,sorry, 係佢個網未見
pan官網未有,但機電署個能源標纖網見有,唔知幾時出
屌,就裝修希望佢快啲出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞