冷氣討論 (11)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
想請教下 而家部窗口式定頻冷氣機用咗年幾
開嗰陣會涼 但啲冷氣好唔均勻 熄咗機之後間屋會立即唔涼
同埋成日好快就會開機停機

有咩因素會係咁 明明以前部舊機都唔會咁 冷氣均勻好多而且部機熄咗啲冷氣都keep到成晚

會係啲咩問題呢
想問廳果部分體壞左,依家想換過部2 匹機淨冷有咩推介,唔該?p 記重工定格力好
同埋我用番舊喉會唔會唔好 因為藏左係牆入面,定裝番新明喉
用舊喉,當你舊機係R410A,得重工仲有。
同埋格力。
P記得返R32。
屋企有溫度濕度計
咁會有咩因素影響 應該點睇
個師傅叫我盡量唔好用舊喉 話麻煩
叫我拉新裝明喉

我嗰晚12點左右熄冷氣 一熄機個溫度就升得好快
咁會唔會係濕度太高令個體感溫度都高呢
事實上從維修保養角度睇行明喉⼀定好過暗喉。
今晚試吓
同埋我想問下 我set咗22度開咗兩三個鐘機後就不停開機停機 幾乎係著10分鐘就會停一次機 會唔會係個溫度set得唔夠低而影響到
反正要爆牆搞咁多嘢,不如一早裝修做定一個遮醜吊櫃或者喉槽連生口,分分鐘仲平過爆牆再搵人還原。
本身部大廳分體裝係燈糟上面高290mm,驚裝唔到見依家出d新機好多都高過290mm
R410A同R32可唔可以用同一條喉
想再請教下各位師兄
小弟想係間細房約40呎既房裝部冷氣,但係入面已經有床有電腦檯,即使有比較大既窗台,但師傅會唔會因為間房唔夠位裝唔到部冷氣?又或者要收多d錢?
定最好問whatsapp問電器舗?網上睇協興好似幾好
R410A同R32可唔可以用同一條喉?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞