冷氣討論 (11)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
夠力
其實同REC1, EEC1 有咩大分別?
無左右自送,性能差啲. Re1 成本貴過rec1,eec1. 所以正常應該要平過rec1, eec1
正常屈油水都係加100-200
加過
一係學土炮
假3二塊. 平向天. 佢咁樣唔夠隔同污糟.
但物理上用毛面嗰邊同水滴撞擊應該細聲D
毛在內二塊有shock absorption. 外平亁淨. 亦所以二塊. 毛向天一塊試過.
二塊毛向內》一塊〉 普通黑色五金鋪買
368可以加wifi,另外可考慮獨立空氣清新機

P窗口變頻用電差過368,噪音上始終都係窗口機先天上就差D,前代有高低頻聲同唔夠力嘅投訴
師傅係緊要,但我覺得出事率冇咁誇,相若價錢下為避「可能嘅」師傅問題揀窗口機好似好唔值

利申:CW-HZ70ZA用家,想換左佢
我有考慮過你個方向,我畀啲所謂師傅撚過好多次,加上我公司都係做工程相關,明白多數人搵食大晒。另外,分體室外機裝石屎台,得塊玻璃好似隔唔到乜音,我張床係正石屎台玻璃下面。結論任性一次,買部相對貴嘅,如果都係唔滿意,玩兩三年先再轉分體機
玻璃隔音隔到好多㗎 我部GS都裝喺床頭都幾乎無聲

一定好過裝窗口
塊玻璃是否雙層?可否錄段音嚟聽吓?
咁其實睇嚟REC1 都幾抵買?唔係貴太多咁
我都係床喺石屎台下,房署一房則,一間大房嘅細冷氣窗台裝Pan記CW-HZ70ZA,另一間用廳窗邊間左間細房有大冷氣窗台一台裝2機一部RAS-10J2KV比細房,一部RAS-13J2KV比廳

細冷氣窗台其實550都裝到,我嗰時個心態都係同你一樣諗著分體安裝麻煩,睇人講到變頻窗口同分體差唔多咁靜,不過可能我耳仔比較好,裝左就聽到壓縮機行緊有高頻聲,減速時有低頻聲

分體隔層玻璃,同窗口機通通窿比,一定前者

仲要部機冇力70呎房冇西斜夏天開盡都壓唔低過24度,吹死右邊都唔覺有大改變

其實3部我都唔係好滿意,重新揀過我應該會裝MSZ-GS
唔駛雙層玻璃,開窗同閂窗外界嘈音已經好唔同

記得窗口機係通窿嘅
Sor, Rec1, eec1 要平過 re1
三菱壓縮機本身靜,電機重工都係。
樂聲變頻壓縮機高轉其實都幾響,就算分體都係,所以佢啲420俾人話外機嘈。
https://youtu.be/nH6XLlwfkEM?si=TOgiBJ8oWC8ODsTW&t=403
https://youtu.be/ThF0cq_KW3k?si=lu0bzMhag69h0Z5U&t=796
其實舊重工呢個室內機ok. D膠又好實.

和記行居然唔識野話自然風26同立體風29差在送風. 其實性能都唔同.
仲有Pan窗口變頻前代遙控好垃圾,唔知改未
普通單層玻璃

你等到就得,我睇下今日晏啲擺上YouTube再up條link上嚟

點講都好,我100%肯定你裝GS一定會滿意過裝窗口機 窗口機始終係通窿嘅
即 泰版ZJ
唔該晒
分體機一定靜過窗口機啦,我間房拉喉好麻煩,所以先揀咗裝窗口
個搖控仲係嗰個樣,只係Pro版多粒wifi掣,你都唔好咁大期望
其實話說佢啲窗口機搖控不嬲都係咁上下
唔係,以前佢係最靈敏
想問下2匹 420淨冷大家有冇推介
見好多都係冷暖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞